Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Саопштења Владе > Израда споменика Зорану Ђинђићу током ове године

Израда споменика Зорану Ђинђићу током ове године

Београд, 12. март 2018. године – Влада Републике Србије донела је данас одлуку о томе да Граду Београду изврши трансфер 13.257.000 динара како би предлог председника Републике Србије Александра Вучића о подизању споменика, 15 година после убиства премијера Зорана Ђинђића, био реализован.


Влада сматра својом обавезом да, како је предложио председник Републике Александар Вучић, финансира израду споменика човеку који је убијен као председник Владе.

Град Београд ће по добијању овог трансфера потписати уговор са аутором Мрђаном Бајићем и његовом тимом, како би израда споменика почела одмах.

Скупштина града Београда донела је на седници која је одржана 8. јуна 2016. године одлуку о томе да у Београду буде подигнут споменик премијеру Зорану Ђинђићу, на којег је извршен атентат 12. марта 2003. године, и именовала Одбор за подизање споменика.

Предлог за подизање споменика др Зорану Ђинђићу упутио је тадашњи премијер, а данашњи председник Републике Србије Александар Вучић, који је том приликом истакао да ће израду споменика финансирати Влада Републике Србије, с обзиром на то да је Зоран Ђинђић убијен као премијер.

Град Београд је 10. марта 2017. године расписао двостепени међународни конкурс за идејно решење споменика Зорану Ђинђићу, а конкурс, на којем је учествовало 40 аутора, завршен је 21. октобра 2017. године.

Међународни жири који су чинили: вајар Мирсад Бегић из Љубљане, академик и сликар Душан Оташевић, архитекта Борис Подрека, академик и сликар Владимир Величковић и главни градски урбаниста Милутин Фолић, доделио је прву награду раду "Стрела" аутора Мрђана Бајића и његовог тима.

Град Београд исплатио је награде награђеним ауторима, као и онима који су ушли у други круг у износу од 19.000 евра.

Током преговора које је Град Београд водио са тимом првонаграђеног аутора договорено је да се споменик Зорану Ђинђићу постави после завршетка реконструкције Студентског трга, који ће бити претворен у пешачку зону.

У међувремену, током 2018. године првонаграђени тим приступиће изради споменика.

Споменик ће бити постављен на реновираном Студентском тргу и биће у облику бело-сребрне стреле, висине 6,20 метара, са звучним ефектима који ће омогућити да свако ко приђе споменику чује речи премијера Ђинђића.


Документи
Извештаји са седница Владе: предлози закона, стратегије, решења, уредбе, закључци, одлуке, информације ...

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs