Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Косово и Метохија > Унутрашњи дијалог о Космету покренуо Србију

Унутрашњи дијалог о Космету покренуо Србију

Београд, 9. март 2018. године – Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Марко Ђурић изјавио је данас да је унутрашњи дијалог о Косову и Метохији, који је иницирао председник Србије Александар Вучић, без сумње покренуо Србију, поручивши да се тај проблем не може решити фаворизовањем само једне стране.

Фото: kim.gov.rs

Ђурић је, после одржаног округлог стола "Студенти и млади о Косову и Метохији", поручио да распиривање сепаратизма не може допринети решавању ниједног проблема, већ да се проблеми морају решавати кроз дијалог.

И ове године видећете још много земаља које ће, захваљујући нашој дипломатији, променити став када је у питању једнострано проглашена независност Косова, рекао је директор Канцеларије за Косово и Метохију.

Он је изнео уверење да ће те земље повући признање, јер увиђају да, након десет година од проглашења независности, у нашој јужној покрајини ништа није решено.

Ђурић је поручио да се нешто може решити само кроз дијалог и путем компромиса у којем нема универзалних добитника, нити универзалних губитника.

Он је навео да се на примеру односа према Заједници српских општина, која је договорена Бриселским споразумом, најбоље може видети разлика између српске и албанске стране.

Наша страна се односи одговорно и прихвата да је све оно што је договорено, саставни део споразума. Друга страна сматра да треба да прихвати само оно што је у њиховом интересу, у њиховој имагинарној верзији спровођења споразума. То тако не функционише. ЗСО је окосница бриселског договора, свако ко не жели ЗСО, заправо не жели Бриселски споразум, нагласио је Ђурић.

Генерални секретар председника Србије Никола Селаковић, осврнувши се на одржани округли сто, рекао је да је ово била прилика да се види како млади људи у Србији посматрају проблема Косова и Метохије, да ли га доживљавају као проблем или изазов.

Свака сесија нашег унутрашњег дијалога показује колико је тема проблема на Космету блиска у остатку Србије, али и колико су Србима на КиМ познати проблеми са којима се суочава централна Србија и Војводина, нагласио је Селаковић.

Он је истакао да је унутрашњи дијалог, иако још траје, већ успео, јер је окупио и оне који су били против дијалога, као и оне који су били скептични по питању његових циљева.


Документи
  Резолуција о основним принципима за политичке разговоре са привременим институцијама самоуправе на Косову и Метохији (2013)
  Политичка Платформа за разговоре са представницима привремених институција самоуправе у Приштини (2013)
  Споразуми постигнути у дијалогу са Приштином уз посредовање ЕУ (2011)

Линк
Канцеларија за Косово и Метохију

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs