Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Саопштења Владе > Аутоматска овера здравствених картица и за остале основе осигурања

Аутоматска овера здравствених картица и за остале основе осигурања

Београд, 28. фебруар 2018. године – Влада Републике Србије саопштила је да је аутоматска овера картица здравственог осигурања од данас омогућена и осигураницима самосталних делатности, чиме је држава испунила своје обећање и растеретила практично све осигуранике одласка на шалтер филијале РФЗО.

То је омогућено предузетницима, пољопривредницима, свештеницима, верским службеницима, иностраним пензионерима, односно онима који примају пензију или инвалиднину од државе са којом не постоји билатерални споразум о социјалном осигурању, самосталним уметницима, запосленима код физичких лица (који немају ПИБ) и онима који обављају послове по основу уговора о размени стручњака или споразуму о међународној техничкој сарадњи.

Аутоматска овера обухвата и чланове њихових породица који се преко њих осигуравају.

Претходно је Републички фонд за здравствено осигурање (РФЗО) у октобру 2017. године већ омогућио аутоматску оверу здравствених картица за највећи број осигураника.

Од тада аутоматска овера успешно функционише за особе ангажоване код послодавца, кориснике пензије, кориснике новчане накнаде преко Националне службе за запошљавање, као и чланове породица наведених категорија осигураника, те одређене осигуранике из члана 22 Закона о здравственом осигурању, и то децу до 18 година живота, труднице и породиље, лица која су старија од 65 година и друго.

До сада је успешно извршено 3.041.483 овера картица здравственог осигурања.

Нови основи осигурања којима је од данас омогућена аутоматска овера односе се на око 420.000 осигураника и чланова њихових породица.

Информациони систем Републичког фонда за здравствено осигурање преузима податке Пореске управе о уплаћеним доприносима, и на основу њих аутоматски врши оверу.

Податак о извршеној овери доступан је на Порталу Централног регистра обавезног социјалног осигурања, а сви осигураници, без обзира на основ осигурања, имају могућност да провере оверу здравствене картице на сајту Републичког фонда за здравствено осигурање www.rfzo.rs/index.php/osiguranalica/provera-overe-zdrisp.

Наредног дана од дана овере подаци о овери здравствених картица су доступни свим здравственим установама, те осигураници могу да остваре права из обавезног здравственог осигурања.

Аутоматска овера здравствених картица представља комфорнији и једноставнији начин овере исправа о осигурању, с обзиром на то да није потребно одлазити на шалтер и достављати различиту документацију.

Овера се врши аутоматски, само на основу податка да је доспели допринос плаћен.

Фебруар је био фантастичан месец за оснаживање електронске управе у Србији, јер смо почели реализацију пројекта адресног регистра, где је 30 нових геодета примљено у Републичком геодетском заводу (РГЗ) и почело да ради на елаборатима на основу којих ће локалне самоуправе донети одлуке о називима улица и кућним бројевима.

Затим је у пројекту „Бебо, добро дошла на свет“, после Лесковца, Зрењанина и Лознице, и у Београду омогућено мајкама да аплицирају за родитељски додатак још у породилишту.

У Београду је направљен и корак више, јер је омогућено и пријављивање за сва локална давања породиљама града Београда.

Да се Србија приближава развијеним државама Запада показује и чињеница да ће од петка, 2. марта, грађани наше земље моћи да на сајту еУправе све услуге на том порталу, попут продужења регистрације возила, плаћају електронским новцем који је доступан у Републици Србији.
Документи
Извештаји са седница Владе: предлози закона, стратегије, решења, уредбе, закључци, одлуке, информације ...

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs