Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Косово и Метохија > Расветлити судбину несталих и отетих особа на Космету

Расветлити судбину несталих и отетих особа на Космету

Београд, 17. фебруар 2018. године – Министар државне управе и локалне самоуправе у Влади Републике Србије Бранко Ружић посетио је данас поводом 20 година од првих отмица и убистава на Косову и Метохији "Спомен собу - Косметске жртве" и поручио да се неће одустати од тога да се злочинци приведу правди.

Фото: Фонет

Ружић се том приликом упитао да ли је морално да неко излази са предлогом да Србија призна једнострану независност Косова и поновио да Србија дијалогом са представницима Приштине жели да дође до одрживог решења.

Он је рекао да није логично да се говори о нормализацији односа која би практично значила још један замрзнути конфликт који за 20 или 30 година поново може да се "одмрзне".

Министар је наводећи да је данас 1.765 дан од када је Приштина преузела обавезу да се формира Заједница српских општина (ЗСО) на Косову и Метохији, напоменуо да она на сваки начин ту обавезу пренебрегава.

Ми истрајавамо и тражимо и од Приштине, али и од Брисела да се испуни оно на шта смо се обавезали Бриселским споразумом. ЗСО је значајна и са аспекта афирмације српске самоуправе на територији Косова и Метохије, и са аспекта безбедности, али и због сазнавања судбине отетих и несталих Срба и неалбанаца од 1998. године, навео је министар.

Ружић је истакао и да је Србија у претходних пет година много активнија и укључена у решавање проблема на Космету за разлику од претходних влада.

Он је коментаришући то што Приштина данас обележава 10 година од једностраног проглашења независности Косова, поручио да признање од Србије никада неће добити и никада неће моћи да имају међународно правни субјективитет.

Према његовим речима, важно је да све стране буду искрено укључене у процес дијалога јер само тако може да се дође до компромиса у коме ниједна страна неће бити "презадовољна".

Ако је епилог дијалога да Србија призна једнострану независност Косова, онда ту нема ни нормализције, ни свеобухватног решења, ни компромиса. То је јасна порука коју шаљемо сваки дан и то ћемо чинити до оног момента докле се не дозову памети и сагледају реалност на коју нас позивају, навео је Ружић, додавши да треба да се сагледа шта је све Србија до сада урадила и колико је жртава поднела.


Документи
  Резолуција о основним принципима за политичке разговоре са привременим институцијама самоуправе на Косову и Метохији (2013)
  Политичка Платформа за разговоре са представницима привремених институција самоуправе у Приштини (2013)
  Споразуми постигнути у дијалогу са Приштином уз посредовање ЕУ (2011)

Линк
Канцеларија за Косово и Метохију

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs