Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Косово и Метохија > Образовање један од стубова опстанка Срба на Космету

Образовање један од стубова опстанка Срба на Космету

Ораховац, 26. јануар 2018. године – Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Марко Ђурић изјавио је данас у Ораховцу да ће један од кључних приоритета државних институција у 2018. години бити помоћ српском народу на Космету, нагласивши да су образовање и здравствени систем стубови његовог опстанка.

Далибор Јевтић, Младен Шарчевић и Марко Ђурић
Фото: Танјуг

Ђурић, који је данас са министром просвете Младеном Шарчевићем обишао ораховачку Гимназију, ОШ "Доситеј Обрадовић" и Предшколску установу "Наша радост", рекао је да ће се у том смислу радити на терену, више ће се улагати, али ће се и политичким путем радити на стварању бољих услова.

Образовање и здравствени систем су стубови опстанка нашег народа на Косову и Метохији. Србија ће посебну пажњу посветити овим установама и институцијама. Сада имамо јединствену прилику да сви заједно урадимо нешто за народ на овом подручју, поручио је Ђурић.

Он је истакао да ће се радити на томе да се младим људима метохијског краја омогући запослење, јер је то нужан предуслов да опстану.

Ораховац и Велика Хоча су на неки начин, када је реч о опстанку Срба, синергијски повезани и мислим да ту можемо много тога да урадимо. Немамо више времена за губљење и сасвим сигурно ћемо у овој години томе посветити пуну пажњу, рекао је он.

Такође, Ђурић је навео да је свака посета српских званичника Космету у организационом и политичком смислу компликована, али да Србија неће одустати од бриге о свом народу на овим просторима.

Наши људи на Космету желе да сачувају органску везу са Србијом и зато смо дошли да им пошаљемо поруку да Србија подржава њихов останак. Снажна подршка државе је залог и гарант будућности и опстанка и та ће се подршка наставити, рекао је Ђурић.

Према његовим речима, помоћ српском народу је укупни приоритет државне политике Србије за 2018. годину.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију је напоменуо и да је посета председника Србије Александра Вучића покренула "талас и плиму жеља" институција, појединаца и привредника да се помогне српском народу у покрајини.

Посета министра Шарчевића значи нову наду за образовне институције, навео је он и додао да министар просвете настоји да на Космету подигне укупан квалитет образовног система.

Шарчевић је указао на то да је њихов задатак данас био да се упознају са условима у којима деца уче и да се ђацима омогући боља опрема, адаптација простора и све оно што је потребно за рад.

Према његовим речима, Министарство просвете је обезбедило учила, рачунаре, намештај, као и смарт таблу за ораховачку Гимназију.

Он је додао да ће школе у ужој Србији имати партнерске установе на Космету и као пример навео Гимназију "Јован Јовановић Змај" у Новом Саду која ће бити пријатељ са гимназијом у Ораховцу.

Сматрамо да свака школа на Косову и Метохији треба да буде део јединственог образовног система Србије и да све реформе које се раде, обухвате и школе на Космету, рекао је он.

Министар просвете је, у том смислу, навео да ће се установе у Ораховцу прикључити пројекту електронског дневника.

Министар за заједнице и повратак у косовској влади Далибор Јевтић рекао је да су руководства гимназије и основне школе у Ораховцу обавештена да је уклоњена последња препрека да се обнови тај објекат како би се деци и свима који раде у овој образовној институцији пружили бољи услови за рад.

Јевтић је навео да ће Министарство за заједнице и повратак радити са свима на обнови тог објекта и да ће санација школе бити обављена током летњег распуста.

Добили смо сагласност и потребну документацију од општине, што је лепа вест пред Светог Саву и надам се да ћемо следеће године на овај дан посетити ђаке у реновираном објекту. Циљ нам је да побољшамо услове за рад и боравак деце и да се што више младих овде образује, јер је то будућност и основа опстанка, поручио је Јевтић.


Документи
  Резолуција о основним принципима за политичке разговоре са привременим институцијама самоуправе на Косову и Метохији (2013)
  Политичка Платформа за разговоре са представницима привремених институција самоуправе у Приштини (2013)
  Споразуми постигнути у дијалогу са Приштином уз посредовање ЕУ (2011)

Линк
Канцеларија за Косово и Метохију

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs