Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Косово и Метохија > Већа подршка државе за останак Срба на Космету

Већа подршка државе за останак Срба на Космету

Београд, 25. јануар 2018. године – Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Марко Ђурић оценио је да долазе бољи дани за Србе у енклавама у Метохији, и најавио да ће се подршка Србије опстанку нашег народа на том простору у наредном периоду повећати вишеструко.

Ђурић је јуче у изјави за Радио "Браво" из Осојана изразио уверење да ће, након посете председника Републике Александра Вучића покрајини, Срби добити далеко већу подршку за останак и опстанак на својим огњиштима.

Он је нагласио да је веома важно борити се за свако радно место на Космету, јер се тиме спречава одлив српског становништва, напоменувши да је управо поменута радио-станица, након разговора председника са грађанима у Лапљем Селу, запослила младог Леонида Дубића из метохијске енклаве.

Срби у Метохији се годинама уназад налазе у најтежем безбедносном и социо-економском положају, у једној врсти социјалне изолације, изложени сталним претњама и очигледним знацима да неко не жели да их ту буде, упозорио је директор Канцеларије.

Међутим, за Србе у енклавама у Метохији долазе бољи дани у сваком смислу, поновио је Ђурић и додао да ће посебна пажња бити посвећена отварању радних места како би се спречио одлив младих људи.

Након посете председника Вучића покрајини, како је указао, покренут је талас солидарности са нашим људима на Космету, а Канцеларији ће бити приоритет да управо у Метохији изађе у сусрет онима који желе да отворе одређене привредне капацитете.

Он је подсетио на то да је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде одлучило да издвоји додатна средства за Србе, Горанце и све друге на Космету који се осећају грађанима Србије, при чему ће они моћи да рачунају на значајнију помоћ за бављење пољопривредом, али и за друге активности које би помогле њиховом останку и опстанку.


Документи
  Резолуција о основним принципима за политичке разговоре са привременим институцијама самоуправе на Косову и Метохији (2013)
  Политичка Платформа за разговоре са представницима привремених институција самоуправе у Приштини (2013)
  Споразуми постигнути у дијалогу са Приштином уз посредовање ЕУ (2011)

Линк
Канцеларија за Косово и Метохију

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs