Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Косово и Метохија > Србија наставља да помаже Србима на Косову и Метохији

Србија наставља да помаже Србима на Косову и Метохији

Бањска, 20. јануар 2018. године – Председник Републике Србије Александар Вучић поручио је данас у манастиру Бањска Србима на Косову и Метохији да морају да остану и опстану на својим огњиштима, уз даљу и већу помоћ државе.


Вучића је у Бањској уз звук манастирских звона, дочекао велики број грађана и свештенство манастира уз присуство владике косовско-метохијског СПЦ Теодосија.

Не сме да нас буде мање на земљи на којој смо увек живели. Зато ћемо се као држава борити на све начине. Три ствари су најважније у овом моменту, а прва је да Срби морају да остану и опстану на Косову и Метохијии, а држава мора да обезбеди њихов економски напредак, да обезбеди њихову безбедност и да се обрачуна са криминалом и корупцијом, рекао је Вучић.

Председник Србије је у обраћању истакао да је Србија помагала и помагаће их и даље, а посебно сада и више јер имамо фискалну стабилност и економски просперитет.

Он је рекао и да је дошао да разговара са грађанима који су узнемирени након злочиначког убиства Оливера Ивановића и да жели да разговара о безбедности и који су то органи који ту безбедност треба да гарантују.

Вучић је, осврћући се на атентат на Ивановића, рекао да ће Србија, иако је била спремна да учествује у истрази, што албанска страна неће, размењивати информације са косовским институцијама самоуправе, као и да ће сачекати коначне резултате.

Видећемо хоће ли истрага довести до починилаца овог гнусног злочина. Ако се то не деси многе ставри ће бити јасне, као што сам рекао првог дана, оценио је Вучић.

Он је навео да ће по питању безбедности Србија морати да пронађе нове модусе како да безбедност и мир грађана српске националности у покрајини учини јаснијим, видљивијим и да узнемирење буде мање.

За нас је од кључног значаја да пронађемо додатне механизме за борбу против криминала и корупције у сопстевним редовима, поручио је он.

Говорећи о улагањима Владе Србије у обнову на Косову и Метохији Вучић је пренео да је много тога урађено и да је Влада учествовала у 170 пројеката, и у обнови 42 цркве и манастира.

Остаје још 250 милиона динара да уложимо, а 168 милиона динара смо већ уложили. Много тога је урађено у Бањској, не само иконостас и зидови манастира, већ смо много урадили и на бањи, чиме се живот вратио у Бањску. Од изузетног значаја је да се заврши пројекат Сунчане долине, стамбено насеље за око 300 породица, рекао је Вучић.

Председник Србије се захвалио Србима на Косову и Метохији на чврстини, постојаности, храбрости и жељи да чувају своју земљу, своју Србију, али и своје породице.

Дошао сам и да поручим Албанцима, без обзира, што неретко Србе доживљавају као противнике, и неретко имамо различите интересе, да Србија не само да жели мир, већ ће дати све од себе да тај мир сачувамо. Учинићемо све да вишедеценијске и вишевековне размирице решимо, да обезбедимо трајност тог мира, и сигурност за сваку албанску и српску породицу, истакао је председник Србије.


Документи
  Резолуција о основним принципима за политичке разговоре са привременим институцијама самоуправе на Косову и Метохији (2013)
  Политичка Платформа за разговоре са представницима привремених институција самоуправе у Приштини (2013)
  Споразуми постигнути у дијалогу са Приштином уз посредовање ЕУ (2011)

Линк
Канцеларија за Косово и Метохију

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs