Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Интервјуи > Популациона политика брига свих сегмената друштва

Популациона политика брига свих сегмената друштва

Бeoгрaд, 13. jaнуaр 2018. гoдинe – Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за демографију и популациону политику Славица Ђукић-Дејановић изјавила је данас да стопа природног прираштаја код нас неће још дуго бити добра, будући да смо стара нација, додавши да је Стратегија подстицаја рађања ревидирана.

Фото: Танјуг

Ђукић-Дејановић је у изјави за агенцију Танјуг најавила да ће се о поменутој стратегији Влада Србије изјашњавати на некој од наредних седница.

Она је подсетила на то да је природни прираштај (однос рођених и умрлих) био најлошији 2016. године, када је рођено најмање беба у последњих 112 година, додавши да се слика за нијансу поправила прошле године, када је рођено више беба.

Беби бум генерација сада има више од 65 година, нагласила је Ђукић-Дејановић, указавши на то да се смртност повећава и да нам је због тога индекс лош.

Популациона политика, како је истакла, није ствар једног, већ свих ресора у Влади Србије, од финансија до културе, али и свих сегмената друштва, и морају се у њу укључити локалне самоуправе да помогну кроз разне пројекте.

За те намене прошле године је 15 локалних самоуправа добило 130 милиона динара неповратних средстава, подсетила је она и нагласила да су сада планирана средства око 600 милиона динара и да су пет пута већа, при чему ће њима бити обухваћен неупоредиво већи број општина.

Ђукић-Дејановић је оценила да су жене данас веома оптерећене пословима у кући, бригом око деце, али и на послу, те да се мора радити на увођењу сервисних активности.

Политика мора бити усмерена на стимулацију жене да јој услови за подизање деце буду лакши, да се одлучи да постане мајка и други и трећи пут, а не само једном, нагласила је она.

Упитана о томе колико су мушкарци данас укључени у планирање породице и подизање деце и због чега најчешће критике само женама због честих абортуса, као да та одлука није заједничка, Дејановић каже да је идеал код планирања породице да партнери планирају заједно број деце и када ће их имати.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs