Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Косово и Метохија > Модерни пројектор за Дом културе у Грачаници

Модерни пројектор за Дом културе у Грачаници

Београд, 12. јануар 2018. године – Директор Југословенске кинотеке Југослав Пантелић уручио је данас директору Дома културе у Грачаници Живојину Ракочевићу мобилни ДСП пројектор, који је обезбедило Министарство културе и информисања Владе Републике Србије.

Фото: Танјуг

Примопредаји пројектора, у вредности од 4.207.000 динара, присуствовали су министар културе и информисања Владан Вукосављевић и директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

Вукосављевић је истакао да је ово показатељ да се излази у сусрет акутним потребама српске културе свуда где живи српски народ, при чему се Дому културе у Грачаници омогућава да српском народу на Космету обезбеди приказивање значајних домаћих и иностраних филмова.

Према његовим речима, пројектор ће омогућити приказивање филмова не само у Грачаници, него и у 15 насељених места где живи српски народ на Космету, што ће културни живот нашег народа у покрајини у одређеној мери поправити.

Министар је истакао још једном целовитост и недељивост културног простора српског народа.

Ђурић је нагласио да је Србија несумњиви утемељивач, главни мецена и патрон филма на Косову и Метохији још од времена када је српска војска 1912. године, након вишевековног ропства, закорачила на тле Космета и када су забележене живе слике Газиместана и српских светиња и у историју уписале неизбрисив траг борбе српског народа за ослобођење.

Та часна улога коју је имала српска камера за време Великог рата за ослобођење нашега народа на Косову и Метохији, уједно је и први филмски запис са тог подручја. Како је било тада, тако је и данас. И данас је Србија једна од главних мецена и патрона филма на Косову и Метохији, рекао је он.

Према његовим речима, Министарство културе и информисања, Канцеларија за Косово и Метохију и све институције настоје да филм у нашој јужној покрајини буде жив, да архивска грађа буде сачувана и доступна, као и да наш народ на Космету има прилику да ужива у свим савременим филмским остварењима.

Фото: Танјуг
Ђурић је указао на то да културни живот на Косову и Метохији опстаје у врло тешким и сложеним условима.

Ракочевић је нагласио да пројектор представља "нови прозор и светло у гету" и могућност да, где год успеју у некој соби да замраче прозор, од те собе направе биоскоп.

Он је рекао да култура пружа слободу у гету где нема избора, и присетио се емотивне сцене када је екипа филма "Јесен самураја" обилазила српске енклаве и организовала пројекције.

Дом културе у Грачаници је, уз пројектор, добио и пратећу опрему коју чине хард-диск сет, објектив за пројектор и дигитално-аналагони конвертор.

Директор дистрибутерске куће "МегаКом филм" Игор Станковић рекао је да ће сада становништво на Косову и Метохији истог дана када и публика у Београду гледати блокбастере, домаћа остварења и синхронизоване анимиране филмове.


Документи
  Резолуција о основним принципима за политичке разговоре са привременим институцијама самоуправе на Косову и Метохији (2013)
  Политичка Платформа за разговоре са представницима привремених институција самоуправе у Приштини (2013)
  Споразуми постигнути у дијалогу са Приштином уз посредовање ЕУ (2011)

Линк
Канцеларија за Косово и Метохију

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs