Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Косово и Метохија > Јединствен телекомуникациони систем на територији читаве Србије

Јединствен телекомуникациони систем на територији читаве Србије

Београд, 2. јануар 2018. године – Канцеларија за Косово и Метохију Владе Републике Србије саопштила је данас да се телефонски саобраћај између централне Србије и Косова и Метохије одвија и одвијаће се по домаћим тарифама, и за позиве у оквиру фиксне и мобилне телефоније „Телекома Србија“ неће бити потребно бирати код за географску област +383, упркос политички мотивисаним изјавама приштинског РАПЕК-а.

На територији Републике Србије наставиће да функционише јединствен телекомуникациони систем, од Хоргоша до Драгаша, и корисници услуга компаније МТС д.о.о. наставиће да позивају централну Србију на исти начин како су то чинили до сада, и обрнуто.

Најновије дезинформације Приштине у вези са наводном универзалном употребом позивног броја +383 за циљ имају стварање неспокојства и уношење забуне међу грађане Србије на Косову и Метохији.

Београд ће поштовати договоре постигнуте у Бриселу, укључујући и Споразум о телекомуникацијама, али неће дозволити накнадно уписивање садржаја у тај споразум, нити његову злонамерну интерпретацију на штету српског народа у покрајини и интереса Републике Србије.

Званични Београд је задовољан исходом дијалога о телекомуникацијама, којим је „Телекому Србија“ омогућено да и званично ради на Косову и Метохији, уз враћање и признавање имовине, већу покривеност територије и боље техничке капацитете, што за резултат има и бољу услугу и добре пословне резултате.

Подсећамо и на то да није реч о позивном броју за самопроглашену државу Косово, већ за аутономну покрајину, територијалну област у оквиру Србије, што се може видети и из писма које је Србија послала Међународној телекомуникационој унији, где се наводи да се позивни број уступа за територијалну област Аутономне покрајине Косово и Метохија.

Такође, у одговору Уније недвосмислено пише да се коришћењем термина "Косово" не прејудицира статус и да ће у техничким анексима и билтенима ове организације бити пропраћено таквом фуснотом ("овај назив не прејудицира статус и у складу је са Резолуцијом 1244 и мишљењем МСП о косовској декларацији о независности").


Документи
  Резолуција о основним принципима за политичке разговоре са привременим институцијама самоуправе на Косову и Метохији (2013)
  Политичка Платформа за разговоре са представницима привремених институција самоуправе у Приштини (2013)
  Споразуми постигнути у дијалогу са Приштином уз посредовање ЕУ (2011)

Линк
Канцеларија за Косово и Метохију

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs