Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Интервјуи > Уставним променама гарантоваће се независност судства

Уставним променама гарантоваће се независност судства

Београд, 1. јануар 2018. године – Министар правде у Влади Републике Србије Нела Кубуровић најавила је да ће из Устава Србије бити избрисана одредба по којој се судије и тужиоци у првом мандату бирају на три године, да ће Устав прописати разлоге за њихово разрешење, те да о избору носилаца правосудних функција више неће одлучивати извршна и законодавна власт.

Фото: Танјуг

Кубуровић је, у интервјуу за агенцију Танјуг, као главну новину уставних измена у области правосуђа на којима се ради, издвојила то да више неће бити избора на три године, објаснивши да досадашње решење није могло да обезбеди судијама и заменицима тужилаца довољно независности.

Претпостављам да ће и Народна скупштина и Влада Србије бити искључене из процеса избора носилаца правосудних функција. Влада, када је реч о предлагању тужилаца, а Народна скупштина када је реч о избору судија и заменика тужилаца и тужилаца, навела је она.

Такође, како је додала, изменама Устава, биће предвиђен потпуно нови састав Високог савета судства (ВСС) и Државног већа тужилаца (ДВТ), тако да представник Народне скупштине више неће бити један од чланова оба тела, која сада броје по 11 чланова.

Кубуровић, међутим, каже да су још спорна нека питања, попут оног која је већина потребна за избор будућих чланова ВСС и ДВТ и колико чланова треба да имају та тела.

Такође, будући устав треба да прецизира разлоге за разрешење судија и тужилаца, како не би долазило до злоупотребе и честог мењања закона, што на неки начин, оставља непредвидљивост у том делу. Сматрамо да Устав треба да пропише све разлоге за разрешење и судија и тужилаца, каже министар правде.

Подсетивши на то да је од маја ове године вођена јавна расправа о могућим решењима за уставне промене, те да је сада у току израда нацрта, она је најавила да ће бивши члан Венецијанске комисије (ВК) Џејмс Хамилтон око 10. јануара доћи у Србију и заједно са представницима Министарства правде размотрити све одредбе које су припремљене, након чега ће нацрт бити достављен ВК на мишљење, и биће објављен ради јавне расправе у нашој земљи.

Кубуровић је најавила да ће након промена Устава уследити доношење нових закона о судијама и јавном тужилаштву, као и измене Закона о Правосудној академији, којима ће бити потпуно регулисан поступак избора судија и тужилаца, као и положај Академије у правосудном систему.

Говорећи о правилницима за први избор судија и заменика тужилаца који су у протеклом периоду оспорени пред Уствним судом, она је подсетила на то да је ДВТ након покретања иницијативе за оцену уставности правилника, у кратком року изменио правилник у складу са примедбама из одлуке Уставног суда о покретању поступка за оцену уставности, те да је након тога поступак за избор заменика тужилаца, који је био стопиран, поново покренут.

Сада имамо ситуацију да је Уставни суд оспорио и Правилник ВСС и донео привремену меру којом се спречава окончавање започетих конкурса за избор судија. Верујем да ћемо током јануара радити на томе како би се што пре стекли услови за избор судија, с обзиром на то да је велики број упражњених судијских места нарочито у основним и вишим судовима, закључила је Кубуровић.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs