Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Саопштења Владе > Споран статус "Косова" у Светској царинској организацији

Споран статус "Косова" у Светској царинској организацији

Београд, 15. децембар 2017. године – Влада Републике Србије саопштила је да је на ванредном заседању Савета Светске царинске организације (СЦО) у Бриселу, 14. и 15. децембра, одлучено да се формира радна група која би се бавила приступањима организацији, укључујући тзв. "Косово", у складу са одлукама Савета ове организације из јула 2017. године.


У саопштењу се наводи да то значи да тзв. "Косово" и даље не гласа и да је још увек оспореног статуса у организацији од стране око половине чланица које не признају једнострано проглашену независност "Косова".

На заседању је одлучено да ће се радна група, са закључцима и предлозима, обратити Савету на следећој седници, средином 2018. године, који треба да размотри приступање тзв. "Косова" Светској царинској организацији.

До тада, статус тзв. "Косова" је споран и сходно томе замрзнут у овој организацији.

Влада Србије подсећа да је тзв. "Косово" покушало да постане члан у јануару ове године депоновањем инструмената о приступању Краљевини Белгији, у својству депозитара Конвенције о оснивању Савета за царинску сарадњу, што су Република Србија и још половина чланица Светске царинске организације оспорили на седници Савета у јулу ове године, када је тзв. "Косову" одузето право гласа.

Као и у јулу, и на овом, децембарском заседању Савета, показало се да је Светска царинска организација подељена око статуса тзв. "Косова".

Министарство спољних послова, Канцеларија за Косово и Метохију и Управа царина су на децембарском заседању Савета Светске царинске организације, наставили заједничко ангажовање на спречавању нелегитимног покушаја пријема тзв. "Косова" у Светску царинску организацију, истиче се у саопштењу.


Документи
Извештаји са седница Владе: предлози закона, стратегије, решења, уредбе, закључци, одлуке, информације ...

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs