Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Интервјуи > Велики потенцијали привредне сарадње са Индијом

Велики потенцијали привредне сарадње са Индијом

Београд, 3. новембар 2017. године – Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да је наша земља заинтересована за заједничка улагања са Индијом, посебно у оним областима где смо савладали напредне технологије.


Дачић је, у интервјуу за индијски "Економик тајмс", истакао да је Србија импресионирана индијским успехом у развоју привреде и коришћењу савремених технологија, што говори о успешности политика које спроводи Влада Нарендре Модија.

Србија је заинтересована за иницијативу ''Произвести у Индији'', навео је он и изразио уверење да постоји много простора за ширење и повећање обима привредне сарадње, коју желимо да подигнемо на виши ниво.

Према његовим речима, посебно обећава инвестициона сарадња, сарадња у производњи, науци, технологији и ИТ сектору, као и сарадња у области тракторске, агро, аутомобилске, одбрамбене, фармаколошке и филмске индустрије.

Председник Србије Александар Вучић и премијер Индије Нарендра Моди одредили су заједнички циљ – да наша трговина достигне милијарду долара у наредних пет година, додао је први потпредседник Владе.

Видимо простор за унапређење пољопривредног извоза, нарочито житарица, воћа, поврћа и меса, а Индија је заинтересована и за српске метале, попут бакра и злата, прецизирао је он.

Дачић је, указујући на то да су индијски произвођачи трактора међу најбољима на свету, упутио позив тамошњим компанијама да инвестирају у постојеће фабрике машина, попут ИМТ-а или у изградњу нових.

Такође, како је додао, Индија је светски лидер у примени дигиталних технологија, док је Србија постигла значајне резултате у развоју ИТ услуга и дигитализације, који су међу приоритетима Владе Србије.

Он је подвукао да сарадњу у овој области показује ИТ парк фирме "Ембаси груп" из Бангалора, лоциран у близини Београда, и нагласио да наша земља постаје све познатија у свету по добрим локацијама за снимање филмова, при чему су до сада снимљена три индијска филма у Србији.

Дачић је пренео да је упутио позив индијским компанијама да улажу у Србију јер је она стабилна земља са растућом економијом, малом инфлацијом и готово непостојећим буџетским дефицитом.

Србија је, када је реч о развоју пословања, направила значајан напредак и проглашена је 2016. године за светског лидера по броју створених радних места, заснованих на страним инвестицијама, указао је он.

Према његовим речима, наша земља је комуникацијски центар за Југоисточну Европу и има веома повољне споразуме о слободној трговини са Европском унијом, Русијом и Турском.

Дачић је подсетио на то да ће наредне године бити обележено 70 година од успостављања дипломатских односа Србије и Индије, подвукавши да је Србија свесна тога да јој Индија није окренула леђа у најтежем периоду 90-их година.

Веома ценимо подршку Индије територијалном интегритету и суверенитету Србије и нашим напорима на решавању питања Косова и Метохије кроз дијалог. Са друге стране, Србија доследно подржава Индију на мултилатералним форумима и у борби против тероризма, нагласио је он.

Одраз тако блиских односа јесте и веома важна одлука коју је Србија донела – да се једнострано укину визе за грађане Индије на време које не прелази 30 дана, што ће значајно допринети већој размени радника, побољшати привредне везе, подстаћи раст инвестиција и значајно проширити обим сарадње у области туризма, закључио је Дачић.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs