Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности премијера > Култура у фокусу Владе Србије и њених стратешких усмерења

Култура у фокусу Владе Србије и њених стратешких усмерења

Београд, 20.октобар 2017. године – Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић истакла је вечарас да је тимски рад за добробит друштва, као што је био случај око поновног отварања Музеја савремене уметности, оно за шта се залаже у Влади и једини начин на који треба да градимо уметност, образовање и друштво у целини.

Фото: Танјуг

Брнабић је на пријему поводом поновног отварања Музеја савремене уметности, којем је присуствовао и председник Србије Александар Вучић, а после којег су упаљена декоративна светла око музеја и тако обележено званично отварање ове културне институције, истакла да је култура у фокусу Владе и њених стратешких усмерења, те да су улагања у културу кључна за напредак и раст нашег друштва.

Важно је, како је додала Брнабић, да градимо генерације које ће бити креативне и имати развијену мисао.

Премијерка је казала да је неизмерно задовољна што је у прилици да поздрави присутне овако лепим поводом, те да је пресрећна што су завршени радови и грађанима враћен простор за уживање у врхунској савременој уметности Србије и бивше Југославије.

Претходна Влада успела је да доведе у ред реконструкцију музеја, пре уз подршку тадашњег премијера Александра Вучића, а поносна сам што имамо овако модеран музеј, зграду изграђену по најновијој музеолошкој технологији, са монтажним зидовима који се померају, по најбољој светској технологији, објаснила је Брнабић.

Она је указала да је отворен простор на пет нивоа, музеја који је био и поново постаје симбол и понос нашег главног града, понос свих грађана Србије.

Фото: Танјуг

Брнабић је изразила задовољство што је ова недеља била у знаку културе, подсећајући на галерију Матице Српске, која је завршена после 10 година сталних радова.

Премијерка је похвалила компанију Таркет што је Матици Српској поклонила 83 уметничка дела од националног значаја.

Данас смо сви заједно урадили још једну велику ствар, уместо подела и такмичења, сујете који су присутни у друштвеном, политичком, привредном и другим сегментима друштва, на пројекту отварања музеја, удружила три велика уметничка бренда Музеј савремене уметности, Београдски фестивал игре и Београдска филхармонија. То је Србија за коју се ја залажем, рекла је премијерка, додајући да је тимски рад важан за напредак друштва.

Брнабић је истакла да ће већ од сутра фокус Владе бити усмерен на завршетак Народног музеја, као и дигитализацију установа културе широм Србије, како би најширој публици представили сва уметничка дела.

Свом снагом радимо и на планирању и изградњи нове концертне хале, још једног пројекта којим ће се Србија моћи поносити. Све ово показује да је култура у фокусу Владе и њених стратешких усмерења. Улагање у културу кључна је за раст нашег друштва, поручила је Брнабић.

Она је нагласила да је важно да се најмлађи доведу у музеј како би одрастали уз уметничка дела најбољих уметника са простора бивше Југославије, а уметнике је позвала да стварају јер сада имају кућу у којој могу да излажу.

Фото: Танјуг

Вршилац дужности директора музеја Слободан Накарада рекао је да данас, када су после деценијске паузе отворена врата музеја, може приближно да зна како се осећао Миодраг Протић, када је 1965.године отворио музеј.

После данашњег успешног дана могу да кажем да нас љубитељи уметности нису заборавили. Будући да наша кућа никада није престала са радом и изложбеним активностима захвалио бих се претходницима који су били на челу музеја што су сви заједно успели да сачувају ову престижну институцију, рекао је Накарада.

Захваљујући томе, навео је он, колекција уметничких дела непрестано је увећавана.

Накарада је навео да је сада, када је обнова завршена, зграда урађена по најсавременијим музејским стандардима, који дају могућност за одржавање највећих изложби.

Поновно отварање Музеја савремене уметности и најављеног отварања Народног музеја могло би да буде прекретница у разумевању истинске важности коју уметност има, закључио је Накарада, захваливши држави на помоћи.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs