Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности потпредседника > Конзулат у Сарагоси за боље привредне везе са Шпанијом

Конзулат у Сарагоси за боље привредне везе са Шпанијом

Београд/Сарагоса, 27. септембар 2017. године – Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић предао је данас Хуану Карлосу Триљу Баигорију документ којим се потврђује именовање за почасног конзула Србије у Сарагоси, са јурисдикцијом за Аутономну покрајину Арагон.

Фото: Министарство спољних послова

У краћем разговору, у присуству потпредседника Привредне коморе Арагона Марије Лопес, оцењено је да ће отварање Конзулата Србије значајно унапредити привредну сарадњу и видљивост Србије у Сарагоси и Арагону.

Након уписивања у књигу почасних гостију Привредне коморе Арагона, Дачић је одржао излагање о потенцијалима, реформама и политици Србије пред више од 300 присутних представника привредне елите Арагона.

Званични сајт Владе Србије преноси у целости говор првог потпредседника Владе:

"Поштована потпредседнице Привредне и индустријске коморе Сарагосе госпођо Лопес,
Поштовани господине амбасадоре Прокићу,
Поштовани господине Баигори,
Даме и господо,
Уважени гости,

Част ми је и задовољство да вас данас у име Владе Републике Србије, Министарства спољних послова и у своје име, поздравим, пожелим добродошлицу и захвалим што сте се одазвали позиву да присуствујете церемонији свечаног отварања Конзулата Републике Србије у Сарагоси, са почасним конзулом господином Хуан Карлосом Триљо Баигоријем на челу.

Дозволите ми да са задовољством истакнем да наше две државе и наши народи већ читаав век негују пријатељске и веома добре односе.

Желим да нагласим да Република Србија и Краљевина Шпанија и ове године настављају са обележавањем сто година од успостављања дипломатских односа 1916. године.

Током овог периода у Шпанији су боравили и живели многи наши познати писци, песници, музичари, сликари и спортисти. Посебно бих желео да нагласим да је наш чувени писац и дипломата Јован Дучић службовао у Мадриду од 1919. до 1922. године и да је наш нобеловац Иво Андрић као дипломата боравио у шпанској престоници између 1928. и 1929. године.

У Републици Србији је изражен интерес наших грађана за шпанску културу и језик, чему је значајан подстицај дало отварање Института Сервантес у Београду 2004. године, којем је присуствовао, на наше велико задовољство, тадашњи принц, а данас краљ Шпаније Фелипе VI.

Жеља је и опредељење Републике Србије да са Краљевином Шпанијом настави да негује и унапређује блиске односе у свим областима од обостраног интереса.

То је и потврђено у мојим разговорима са председницом Представничког дома Конгреса Аном Пастор и мојим шпанским колегом Алфонсом Дастисом, током посете Краљевини Шпанији 8. јуна 2017. године, када смо констатовали да постоји потпуна усаглашеност ставова у вези са поштовањем принципа међународног права и територијалног интегритета држава, као и да одлични политички односи дају подстицај унапређењу економске, просветне и сарадње у области културе.

Искористио бих и ову прилику да изразим захвалност за принципијелан и конзистентан став Краљевине Шпаније у вези са непризнавањем једнострано проглашене независности "Косова".

Високо ценимо активну и снажну подршку коју Краљевина Шпанија пружа европским интеграцијама Републике Србије, што је један од наших кључних спољнополитичких циљева.

С обзиром на потенцијале двеју земаља, један од наших приоритета у односима са Краљевином Шпанијом јесте интензивирање економске сарадње и повећање шпанских инвестиција у Републици Србији, чему су одличан ослонац снажне везе засноване на пријатељству двају народа.

Поред тога, Влада Републике Србије спровела је низ активности у циљу стварања повољног амбијента за бизнис и инвестиције.

Усвајањем одговарајуће законске легислативе, између осталог, максимално је поједностављена и скраћена административна процедура за добијање потребних дозвола, а такође су од стране Републике Србије дате гаранције за инострана улагања, чиме је значајно унапређена клима за прилив нових инвестиција.

У Србији је присутно више од 20 шпанских предузећа, која су задовољна својим пословањем и пословним амбијентом.

Шпанске модне марке су лидер на српском тржишту а својим квалитетом истичу се и шпанске грађевинске фирме ангажоване у саобраћајној инфраструктури.

Са посебним задовољством бих истакао да се у нашој престоници, Београду, возе трамваји произведени у фабрици "Каф" у Сарагоси, које моји суграђани популарно називају "еспањол".

Ако вам кажем да је у 2016. години остварена робна размена у износу већем од 400 милиона евра, а у тим оквирима размена са Арагоном 14 милиона евра, сложићете се да постоји и простор и обострана потреба да се и овај сегмент економске сарадње побољша.

У том смислу, изразио бих очекивање да ће отварање Конзулата Републике Србије са почасним конзулом на челу, чије конзуларно подручје обухвата територију Аутономне регије Арагон, дати додатни импулс интензивирању и проширењу сарадње Републике Србије и Краљевине Шпаније, а посебно у области трговине, инвестиција, туризма, културе, образовања, науке и технологије.

Кроз рад и активности почасног конзула Републике Србије у Сарагоси унапредиће се и међусобно информисање и појачати везе двају народа и квалитет конзуларне заштите.

Активности почасног конзула биће усмерене на даљи развој привредних и културних веза, посебно сарадњу региона и градова двеју држава, а у интересу унапређења међудржавних односа и свестране сарадње.

Имајући у виду личност почасног конзула, чињеницу да су односи Републике Србије и Краљевине Шпаније пријатељски и неоптерећени отвореним питањима, очекујемо да ће приоритет активности господина Баигорија бити даље јачање економске сарадње, као и сарадње у области туризма и развоја културних и спортских веза двеју земаља.

Дозволите ми да подсетим и на бројне спортске раднике који су дали значајан допринос развоју шпанског спорта, као што су Радомир Антић, који је играо и радио као тренер у фудбалском клубу Сарагоса, Раша Поповић, који је тренирао фудбалски клуб Сарагосу, Ранка Жеравицу, Загу Жеравицу и многе друге.

Институција почасних конзула у Републици Србији има богату традицију и значај у дипломатско-конзуларним односима.

Данас, Република Србија има 70 почасних конзула у иностранству, а у Краљевини Шпанији, поред почасног конзула на Канарским острвима, од данас имамо и у Сарагоси.

У Републици Србији је отворено 25 страних конзулата са почасним конзулима на челу. Претежно су то представници пословног света, угледни адвокати, професори, културни радници, као и припадници других професија.

Сви су они по правилу високообразоване личности, цењене у својим срединама, који су на добровољној основи и са најбољим намерама прихватили да обављају ову одговорну функцију.

Уверен сам да ће почасни конзул Републике Србије у Сарагоси господин Баигори допринети унапређењу дијалога о питањима од заједничког интереса, као и успостављању тешњих веза и сарадње Републике Србије са Краљевином Шпанијом.

Поштовани господине Баигори, дозволите ми да Вам још једном пожелим много успеха у раду.

Хвала", поручио је Дачић.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs