Београд, 1. септембар 2017. године – Потпредседник Владе Републике Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић отворио је синоћ "Фиш фест", једну од највећих гастрономских манифестација на Дунаву.
Љајић је том приликом истакао да ова манифестација, која је прошле године окупила око 100 хиљада посетилаца, има значајне могућности, које би требало искористити у развоју гастрономског туризма.
Он је навео да сличне манифестације у великим градовима кроз које протиче Дунав, попут Беча, Братиславе и Будимпеште, окупљају далеко више туриста, додавши да ће од наредне године покушати да се тај потенцијал максимално искористи.
Настојаћемо да "Фиш фест" повежемо са Карневалом бродова, који почиње за два дана. Сматрамо да то треба да буде једна манифестација са различитим садржајима, а самим тим имали бисмо далеко више посетилаца, рекао је потпредседник Владе.
Љајић је у вези с тим напоменуо да се време одржавања манифестације мора ускладити са терминима пристајања бродова и великих крузера, и предочио да је само до јуче у Београд пристигло готово 400 бродова са 50.000 путника.
То је један огроман потенцијал, оценио је он, наводећи да би управо због тога манифестација могла да добије међународни карактер, што ће бити основни циљ, па ће тако следећа година бити преломна због привлачења домаћих и страних гостију.
Према његовим речима, три четвртине од око 900 манифестација које се одржавају у Србији имају гастрономски карактер, будући да је гастрономија један од све чешћих разлога за путовања туриста.
Нажалост, код нас још то није доминантан разлог, јер свега пет одсто туриста каже да је храна главни разлог за долазак у Србију, али такође три четвртине њих наводе да то јесте један од разлога за долазак у нашу земљу, навео је Љајић.
Он је поручио да Србија има огроман простор да се све више позиционира у том смислу, и убудуће ће се радити на брендирању Србије као гастрономске дестинације.
Током четири фестивалска дана, посетиоци ће испод Калемегдана, код Куле Небојша, моћи да пробају рибље специјалитете, посете изложбу олдтајмера и уживају у богатом музичком програму, а улаз је бесплатан.
Манифестација је подељена на четири тематска дана – Дан сарајевске кухиње, Дан медитеранске кухиње, док ће последња два дана бити у знаку такмичења кувара.
Речне и медитеранске рибље специјалитете припремаће кувари из Србије, Хрватске, Босне и Херцеговине (БиХ), Словеније и Црне Горе.