Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Интервјуи > Србија фискалну годину завршила са примарним вишком

Србија фискалну годину завршила са примарним вишком

Београд, 2. август 2017. године – Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић истакла је данас да је Србија протеклу фискалну годину завршила са примарним вишком, додавши да су крајем 2016. године државни дугови били на нивоу 72,9 одсто годишњег БДП-а, а да су у међувремену пали на 65,7 одсто.

Фото: Танјуг

Брнабић је у интервјуу за немачки дневни лист "Франкфуртер алгемајне цајтунг" навела да је наша земља до пре неколико година имала јавну управу која је била поприлично скупа.

Из тог разлога нам је циљ прве фазе реформе државне управе био да смањимо саму величину апарата, што смо радили од краја 2013. године, објаснила је она.

Према њеним речима, број службеника је смањен за приближно 40.000, што одговара готово десетини некадашњег персоналног састава.

Премијерка је прецизирала да је ова редукција реализована пре свега пензионисањем, при чему су гашена радна места новопечених пензионера, али и исплатом отпремнина.

Брнабић је подсетила на то да је свим министарствима, службама и локалној самоуправи прописан максимални број запослених, који не сме бити прекорачен без одобрења владине комисије за запошљавање.

Циљ је да уведемо ред и ограничимо нова запошљавања у државној служби, тако да их одобравамо искључиво уколико су неопходна, истакла је она, оценивши притом да је јавна управа у Србији мала, у поређењу са европским.

За две до три године овај посао треба да буде завршен, а након тога нећете више моћи препознати јавну управу. Она ће бити потпуно фокусирана на грађане, ефикасна, транспарентна, без простора за корупцију, подвукла је премијерка.

Брнабић је објаснила да корупција треба да буде сведена на минимум кроз комплетно преусмерење управе на електронску владу (еГовернмент) која води ка стандардизацији поступака.

Сада увезујемо различите базе података међусобно, како грађани више не би морали да са гомилом папира трче из једне службе у другу, рекла је она.

Такође, премијерка је најавила да Влада Србије, у циљу повећања квалитета образовања управе, жели да оснује Националну академију за службенике, која треба да буде отворена 2018. године.

Према њеним речима, почетком нове школске године, информатика ће, као обавезни предмет, бити уведена од петог разреда основне школе, и у складу са тим ће бити прилагођени и наставни планови.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs