Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Интервјуи > Наставак економских реформи и рада на примени информационих технологија

Наставак економских реформи и рада на примени информационих технологија

Београд, 9. јул 2017. године – Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић оценила је данас да ће њен највећи изазов бити да одржи континуитет са претходном Владом и изразила очекивање да ће ова Влада трајати пун мандат, до наредних парламентарних избора.


Брнабић је у интервјуу за дневни лист “Блиц” истакла да је важно да Влада коју води одржи континуитет с претходном Владом која је направила пословни амбијент, фискалну консолидацију, макроекономску и економску стабилност, као и смањење дефицита.

Прошла година је била прва година после много времена са примарним суфицитом. Претходна Влада је спасавала земљу од банкрота и нашла начин за одрживи раст. Најтеже је било направити добру основу, па је утолико на мени и мом тиму већа одговорност да то наставимо, нагласила је Брнабић.

Упитана да ли њена најава повећања плата и пензија значи да је нови уговор са ММФ-ом угрожен, председница Владе је навела да питање раста плата и пензија још није затворено, да ће се о томе разговарати и на јесен када се ММФ врати у Србију.

Министар финансија Душан Вујовић се јако добро бори и брани буџет Србије. Заједно са тимом Владе одлучно стоји иза идеје о повећању плата и пензија, уз покушај да им објасни да је могуће задржати потпуну финансијску стабилност. То су преговори које ми водимо с њима као одговорни партнери, не као неко ко испуњава све што ММФ тражи. Мислим да ћемо као и увек до сада, успети да обранимо наш став, рекла је председница Владе.

Она је подсетила да се аранжман Србије са ММФ-ом завршава у децембру и објаснила да даљи аранжман има добре и лоше стране.

Добре су те да је добро имати некога ко са дистанце и објективно посматра стабилност и финансијску дисциплину и са ким можете да разговарате о даљим правцима раста без угрожавања стабилности. Лоша ствар аранжмана је то што ММФ због фокуса на стабилност некада може да буде превише конзервативан у контролисању потрошње и инвестиција, што успорава раст. Ми ћемо као одговорна Влада извагати обе стране и разговарати отворено. Могуће је, на пример, да дођемо до аранжмана који се неће фокусирати на штедњу него на раст, истакла је она.

Брнабић је говорећи о дигитализацији, указала на то да је она више од тога, да је реч о примени информационих технологија и модернизацији у свим гранама привреде - пољопривреди, здравству, енергетици.

Мислим да иде добро, али може боље. То је једини могући пут за Србију, да ухватимо корак с четвртом индустријском револуцијом, напоменула је Брнабић.

Председница Владе је најавила да ће у првих 100 дана рада Владе бити завршено да привредници више не морају да оверавају књижице запослених.

Повезаћемо и матичне књиге са ПИО фондом и, оно што је важно, биће везане за бирачки списак, па ће он аутоматски да се ажурира како се ажурирају матичне књиге, објаснила је Брнабић.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs