Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Интервјуи > Значајни резултати полиције у прошлој години

Значајни резултати полиције у прошлој години

Београд, 2. јануар 2017. године – Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић поручио је данас да је Србија стабилна и безбедна земља и да је током прошле године значајно смањена општа стопа криминалитета.

Фото: Танјуг

Стефановић је у интервјуу за агенцију Танјуг рекао да су рекордна заплена наркотика, већи број разбијених криминалних група, пресецање ланаца кријумчарења људи и оружја, решавање превара у привреди и корупционашких дела, највећи успеси полиције у години за нама.

Он је, сумирајући претходну годину, рекао да је смањена општа стопа криминалитета, али да је још много посла пред полицијом, и исказао захвалност запосленима на пожртвованости, уз потврду да ће, уколико се настави економски напредак земље, крајем године моћи да траже и додатно повећање плата.

Говорећи о успесима полиције, министар је рекао да су Управа кримининалистичке полиције и полицијске управе ове године направиле једну врсту рекорда, запленивши више од три тоне дроге.

Прошла година била је веома успешна и када је реч о поступању полиције у разбијању организованих криминалних група, истакао је он и нагласио да у Србији сада нема криминалних група које могу да изазову већу безбедносну кризу и да угрозе земљу, што је био случај претходних година.

Трудимо се да сваку криминалну организацију, колико год је мала, сасечемо у корену, како не бисмо дозволили јачање и угрожавање грађана, рекао је Стефановић и поручио да држава неће дозволити формирање група попут земунског клана, који је угрожавао безбедност читаве земље.

Према његовим речима, полиција је била успешна и у пресецању више ланаца кријумчарења људи и оружја, као и у решавању превара у вези са привредом и корупционашких дела, преко којих је илегално стечен новац пласиран у регуларне токове.

Министар је, наводећи да је 2016. године расветљено приближно 85 одсто убистава, навео да тај резултат, иако побољшан, није довољно добар, што ће бити само ако се свако убиство и тешко кривично дело расветли.

Стефановић је рекао да се током прошле године полиција борила и против корупције у својим редовима, истичући да ниједан полицијац не може да помисли да прекрши закон, те да је на тај начин враћено поверење грађана у полицију.

Он је, наводећи да никада сви неће бити задовољни, рекао да је посао полиције да покаже да нема недодирљивих, и да никога не може зашитити то што носи униформу, или је члан политичке странке или естаблишмента.

Посао полиције јесте да покаже да је једнака према свима, поручио је министар.

Он је, као још један веома позитиван корак, навео усвајање Закона о полицији, којим је утврђен каријерни модел напредовања, чиме је загарантовано да ће на водеће позиције у полицији доћи професионалци, а не они који су у том моменту погодни.

Стефановић је истакао и да током прошле године ниједно дете није страдало у близини школе, за шта су заслужни одговорни возачи, али и превентивне мере полиције и предавања о безбедности у саобраћају у школама.

Он је оценио да убудуће МУП и полиција морају бити посвећенији борби против организованог криминала и корупције, тако да очекује више активности у гоњењу прекршајних и кривичних дела у привреди, нарочито из области приватизација или коруптивних дела.

У наредној години очекујем завршетак већег броја тих истрага, али и да појачамо борбу против оних који долазе у земљу као странци и гости, а мисле да могу да се упуцавају на нашим улицама, рекао је Стефановић и истакао да ће полиција послати оштру поруку да то у Србији неће бити толерисано.

Министар је, говорећи о мигрантској кризи, рекао да иако је она представљала велики изазов јер је кроз земљу прошло готово милион људи, није било значајнијих кривичних дела и превише проблема у руковођењу кризом, јер је држава била добро организована.

Наводећи да криза, иако у затишју, није готова, он је подсетио на то да Србија сарађује са земљама у региону и целој Европи како би се на најбољи начин решио проблем економских миграната.

Према његовим речима, потребни су нови начини да се мигрантском кризом ефикасније управља, односно начини да се људи који долазе као економски мигранти и немају право да остану у Европи врате у земље порекла и да се убрза процес реадмисије.

То, како је истакао, свакако треба урадити на пристојан, достојанствен и хуман начин.

Фото: Танјуг

Стефановић је нагласио и да држава непрестано ради процене угрожености од тероризма и предузима мере којима спречава да неко искористи миграциони талас како би се инфилтрирао у Србију, или неку суседну земљу и починио тешко кривично дело.

Миграције се, као ни вера, не могу изједначити са тероризмом, али били бисмо неозбиљни као земља када не бисмо феномен миграција узимали у обзир при процени угрожености од тероризма, указао је министар.

Он је поновио да је Србија сигурна земља, да се обавештајни подаци размењују са свим обавештајним структурама других европских држава и да је оперативна сарадња веома добра.

Стефановић је, говорећи о приоритетима у овој години, навео да ће се наставити модернизација полиције, обновити патролна возила, униформе, као и заштитна опрема за специјалне јединице полиције.

Јачањем свих снага потенцијално делујемо према свима који мисле да могу да угрозе безбедност Србије и одвраћамо их од такве идеје. Јачањем ћемо поставити нове стандарде у ефикасности и раду полиције, поручио је министар.

Према његовим речима, у 2016. години доста се радило и на модернизацији у МУП-у, тако да су обезбеђена транспортна возила, савременија опрема и техника, оклопни транспортери и патролна возила, као и да су набављене додатне унифроме и заштитна опрема.

Настављамо на тај начин, тако да ниједан полицајац не буде остављен на радном задатку без адекватне опреме која му гарантује ефикасније управљање свим активностима, истакао је Стефановић.

Он је најавио да ће бити ојачана и криминалистичка полиција, набавком нове информатичке технике, камера и софтвера за препознавање лица, како би била у корак са криминалним групама које се технолошки опремају.

Као важан задатак пред полицијом у следећој години министар је навео даље испуњавање услова из Поглавља 24, помоћу којих је повећана безбедност граница, управљање границама, интегрисано управљање царином, као и ефикаснија сарадња са службама безбедности.

Министар је рекао и да полиција ради на додатном учвршћивању поверења грађана, што се постиже и кроз активности полиције у заједници, разговор са грађанима, јачање савета за безбедност локалних самоуправа и њихову бољу координацију са полицијским станицама.

Полицајац мора бити и неко у кога имате поверења, коме можете да се поверите и пружите информацију на основу које ће полиција успети да реши већи број случаја, закључио је Стефановић.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs