Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Интервјуи > Наставак преговора са ЕУ у оквиру Поглавља 23 почетком октобра

Наставак преговора са ЕУ у оквиру Поглавља 23 почетком октобра

Београд, 3. септембар 2016. године – Министар правде у Влади Републике Србије Нела Кубуровић најавила је да ће преговори са ЕУ у оквиру Поглавља 23, које се тиче правосуђа, бити настављени почетком наредног месеца и истакла да је Србија спремна да евентуалне несугласице са Хрватском, реши на билатералном нивоу.

Фото: tanjug.rs

Кубуровић је у интервјуу агенцији Танјуг рекла да представници Европске комисије треба да дођу у посету Србији прве недеље октобра, ради утврђивања мерила за оцену да ли држава испуњава своје обавезе из Акционог плана за Поглавље 23, као и ради договора о конкретном начину извештавања Европској комисији.

Према њеним речима, након тога ћемо имати конктретна мерила и тачно знати на који ћемо начин извештавати Европску комисију да ли смо поступили у складу са Акционим планом и предузели све мере у задатим роковима.

Она је подсетила да су Акциони план Србије за Поглавље 23 подржале све чланице ЕУ, па и Република Хрватска.
Уколико у току самог спровођења Акционог плана дође до неких застоја, Република Србија ће на билатералној основи настојати да реши све евентуалне проблеме, који би могли да се нађу у примени Акционог плана, навела је министар правде.

Кубуровић је указала да се држава Акционим планом обавезала на измене Устава, у погледу јачања независности приликом избора носилаца правосудних функција, те да ће Министарство правде дати свој предлог за измене одредби које се односе на избор судија и јавних тужилаца.

Након усвајања новог Устава, што ће, како је указала министар, подразумевати шири друштвени консензус, следећа обавеза Министарства правде биће да у што краћем року припреми измене Закона о судијама, Закона о јавном тужилаштву, Закона о Високом савету судства и Закона о Државном већу тужилаца.

Када су у питању запослени у судовима и јавним тужилаштима, Кубуровић је најавила доношење новог закона којим би се први пут положај запослених у правосуђу посебно регулисао и омогућио побољшање њиховог материјалног положаја.

Они би на неки начин били изузети из система државних службеника, што је била једна од њихових основних примедби у претходном периоду, навела је министар правде и додала да ће у најскоријем периоду одржати састанке са представницима свих синдиката правосудних органа у жељи да се настави добра сарадња.

Кубуровић је навела да током јесењег заседања Народне скупштине Министарство правде такође планира да предложи више од десет закона који би требало да буду усвојени до краја године.

Према њеним речима, кренуће се са Изменама и допунама Кривичног законика и Законом о организацији и надлежности државних органа у борби против корупције и организованог криминала.

Следи, како је навела, веома битан закон - Закон о спречавану породичног насиља, затим Закон о Агенцији за борбу против корупције и дуго најављивани Закон о пореклу имовине, а планирано је и да до краја године буде усвојен Закон о бесплатној правној помоћи чије се усвајање већ дуже време очекује.

Осврћући се на свеобухватну борбу против насиља у породици, Кубуровић је нагласиа да Министарство правде, као друштвено одговорна институција, покушава да на различите начине јавност и грађане што више укључи у борбу против тог вида насиља.

Пре више од 10 дана отпочели смо са кампањом преко друштвених мрежа за заштиту од породичног насиља, док ће нови Закон о спречавању породичног насиља имати пре свега превентивни карактер, напоменула је Кубуровић.

Према њеним речима, иако смо и до сада имали различите репресивне механизме за сузбијање насиља у породици, овај закон има за циљ да спречи могућност настајања насиља или његовог понављања и да омогући укључивање у превенцију више органа, као што су полиција, судови и тужилаштва, центар за социјални рад, здравствене и васпитне установе.

Она је истакла да ће Министарство правде наставити да ради и на скраћивању дужине трајања судских поступака и подизању ефикасности правосуђа, кроз унапређење правосудних професија - извршитеља и јавних бележника, како би се што већи део несудеће материје изместио из судова.

Очекују се и даљи ефекти примене Закона о заштити права на суђење у разумном року, с обзиром да, како је истакла министар правде, још није прошло годину дана од почетка његове примене, а он је већ допринео убрзању судских поступака.

Радићемо и на промоцији медијације, јер ћемо управо алтернативиним решавањем спорова омогућити да се поједини спорови реше ван суда. Желимо да пре свега странке у привредним споровима охрабримо да што више користе медијацију, јер је поред низа предности и 60 одсто јефтинија од поступка пред судом, рекла је Кубуровић.

Такође, Кубуровић је указала да је ефекат споразума из медијације исти као код извршне судске пресуде, те да на основу њега може да се директно спроведе изврешење без претходног вођења парничног поступка.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs