Београд, 21. јун 2016. године – Министарство државне управе и локалне самоуправе Владе Републике Србије саопштило је да ће ове седмице у „Српској слагалици“ бити представљен Пирот, општина која се налази у самом средишту Балкана, и једна од ретких општина у Србији која поседује своје локалне „брендове“ - качкаваљ, ћилим и пеглану кобасицу.
Повољан геостратешки положај и добра повезаност путном и железничком мрежом, близина Нишког и аеродрома у Софији, који је на свега 70 километара, чине Пирот атрактивним за улагања.
Урађен Генерални урбанистички план града, успостављен Географски информациони систем, значајни ресурси слободне радне снаге, гринфилд локације и услужна администрација, само су део разлога због којих је у тој општини повољна привредна клима.
У Пироту послује 447 привредих друштва и 1.217 предузетника, али и једна од најуспешнијих слободних зона у Србији. Канцеларија за локални економски развој општине Пирот нуди комплетну логистичку подршку заинтересованим инвеститорима.
Пирот је и ван граница Србије познат по изради ћилима, а да би се очувала традиција, општина је реализовала пројекат „Оснивање Задруге за израду пиротског ћилима и сувенира“, а захваљујући томе ткаље су добиле посао, повећан је обрт у изради ћилима, а ни тржишни ефекти нису изостали.
Сваког августа у том градићу Међународни фолклорни фестивал, у оквиру манифестације „Пиротско културно-спортско лето“, окупи бројне ансамбле који се током четири дана друже уз игру и песму.
Прича о Пироту, међутим, није потпуна ако се не спомене и легендарни кошаркашки геније Светислав Пешић. Богату кошаркашку каријеру започео је у родном месту, а онда преко београдског Партизана стигао до првака Европе у дресу сарајевске Босне. Један је од ретких тренера који је титулу првака Европе освајао и као тренер и као играч, био је кошаркашки учитељ Александра Ђорђевића, Влада Дивца, Дина Рађе, Тонија Кукоча и других асова, а као селектор националног тима освојио је светско првенство 2002. године у Индијанаполису.
Све то, али и рецепт за Чомлек, специјалитет од јагњећег меса који се карчка у црном вину са наном, рузмарином, мајчином душицом и суџуком, прочитајте на сајту
www.serbianpuzzle.rs.