Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Конференције за новинаре > Оптимизам након прве рунде разговора са делегацијом ММФ-а

Оптимизам након прве рунде разговора са делегацијом ММФ-а

Београд, 13. јун 2016. године – Министар финансија у Влади Републике Србије Душан Вујовић изјавио је данас да је током разговора са представницима Међународног монетарног фонда (ММФ) било много добрих сигнала, али да повећање плата у јавном сектору и пензија не би требало обећавати пре завршетка анализе.
Вујовић је, на конференцији за новинаре у Прес сали Владе Србије, рекао да не треба журити са таквим обећањима посебно због елемента ризика који би могли да утичу на до сада постигнут добар резултат, уз оцену да је шанса за повећање плата у јавном сектору и пензија од 1. јануара 2017. године веома велика.

Министар је нагласио да је Влада кренула у амбициозне задатке, уз напомену да ће државни апарат бити у бољој позицији да прича о повећању плата у јавном сектору и пензија за недељу дана, кад и цифре буду познате.

Данас смо тек почели разговоре о укупном програму и они ће трајати наредних седам дана. Сви елементи које смо имали раније и даље су на столу, објаснио је он.

Према његовим речима, добра назнака је то што се за 2016. годину очекује већа стопа раста БДП-а, уместо 1,8 одсто требало би да износи 2,5 одсто, али је добар сигнал и што је дефицит буџета на крају маја износио свега 11 милијарди динара.

Вујовић је навео да је то све значајно боље него што смо планирали, и већ је јасно да ћемо у фискалном делу остварити одличан резултат.

Он је рекао да је шеф Мисије ММФ-а за Србију Џејмс Руф на састанку поменуо да се Србија налази на путу 3,5 одсто структурног прилагођавања, а прошле године је најављено 2,5 одсто, што значи да смо и ту изнад очекивања.

Министар је додао да ће се тек након шест до девет месеци знати боље у којој мери ће се тим Србије и ММФ-а наћи на истим цифрама када је реч о платама и пензијама, с обзиром на то да је тако рађено и прошле године.

Вујовић је рекао да је и данашњи разговор донео оптимизам, будући да је Међународни монетарни фонд пристао на повећање прогнозе раста за ову годину, а уз то је и резултат структурног прилагођавања бољи од планираног.

Србија се налази на таласу нових инвестиција, навео је он и додао да очекује да ће се тај тренд наставити, иако постоје ризици од евентуалног смањења инвестиција.


Аудио/видео прес
Тонски и видео записи са конференција за новинаре чланова Владе Републике Србије

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs