Београд, 7. април 2016. године – Министар пољопривреде и заштите животне средине у Влади Републике Србије Снежана Богосављевић-Бошковић указала је данас на то да су пољопривредно-прехрамбени производи из Србије чувени по свом квалитету, уз напомену да наши грађани конзумирају не само најукуснију, већ и здраву и безбедну храну.
Богосављевић-Бошковић је, учествујући на конференцији о безбедности хране под називом "Шта једемо?", истакла да смо често сведоци пласирања медијских дезинформација о безбедности и квалитету хране у Србији.
Према њеним речима, то изазива нетачно информисање јавности, а често и алармантно дејство на потрошаче, с обзиром на то да се ради о здрављу људи, а нису занемарљиви ни економски губици које наши произвођачи трпе због тога.
Она је поручила да је важно да се јавност исправно информише и едукује о храни коју конзумира, и указала на значај чињенице да је о овој теми реч данас када се обележава Светски дан здравља под слоганом "Победи дијабетес".
Србија се налази у почетној фази преговора о приступању ЕУ и потребно је да се национално законодавство и у сегменту безбедности хране усклади са европским правним тековинама, навела је Богосављевић-Бошковић, напомињући да се безбедност хране третира у ширем контексту, кроз интегрисан приступ.
Она је објаснила да овакав приступ има за циљ да обезбеди висок ниво безбедности хране, здравља животиња и биља и добробити животиња кроз функционисање ланца "од њиве до трпезе", уз одговарајућу контролу, управљање ризиком и обезбеђивање ефикасног функционисања система на унутрашњем тржишту.
Да би се омогућила примена оваквог приступа безбедности хране, како је подвукла, потребно је да успоставимо ефикасан систем контроле и усклађеност са европским стандардима у области безбедности и квалитета хране, здравља, добробити и исхране животиња, као и здравља биља.
Према њеним речима, овакав национални приступ потребан је не само због могућности извоза у ЕУ и на друга међународна тржишта, већ превасходно због заштите здравља домаћег становништва кроз конзумирање квалитетне и здравствено безбедне хране.
 |
Фото: tanjug.rs |
Богосављевић-Бошковић је нагласила да је приоритет ресорног министарства обезбеђивање адекватног функционисања свих институција надлежних за безбедност хране.
Такође, како је навела, активности су усмерене ка унапређењу законодавног оквира и повећању ефикасности инспекцијских служби у циљу боље контроле и управљања ризиком.
Наши партнери на успостављању напредног система безбедности хране јесу примарни пољопривредни произвођачи и прехрамбена индустрија, који заједно са надлежним институцијама чине интегрисан систем производње и пласмана здравствено безбедне хране, указала је она.
Према њеним речима, главна одговорност је на субјекту у пословању храном, и то у свим фазама производње, прераде и промета, док је дужност надлежне институције да врши проверу тих субјеката у смислу поштовања прописа, као и да креира оквир за несметано пословање оних који се баве производњом и прометом хране.
Једино на овај начин, испуњавајући своје обавезе, можемо успоставити стабилан систем, који домаћим и иностраним потрошачима гарантује конзумирање квалитетне и здравствено безбедне хране, рекла је Богосављевић-Бошковић.
Она је закључила да наши грађани, али и страни туристи у Србији, једу не само најукуснију, већ и здраву и безбедну храну, а да наши произвођачи у свет извозе апсолутно безбедне и најквалитетније производе, наводи се у саопштењу Министарства пољопривреде и заштите животне средине.