Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Конференције за новинаре > Србија ће у потпуности реализовати започете реформе

Србија ће у потпуности реализовати започете реформе

Београд, 26. фебруар 2016. године – Министар финансија у Влади Републике Србије Душан Вујовић изјавио је данас да наша земља има пуну професионалну и институционалну подршку Међународног монетарног фонда (ММФ), који је потврдио да се Србија налази на добром путу.
Вујовић је на конференција за новинаре посвећеној четвртој ревизији аранжмана из предострожности рекао да се на крају трогодишњег програма који је Србија закључила са ММФ-ом у фебруару 2015. године, очекује пуно оздрављење и стабилизација јавних финансија.

Србија ће наставити са спровођењем реформи, поручио је министар и додао да је посета делегације ове институције имала позитиван исход.

Он је подсетио на то да је наша земља на недавном Инвестиционом самиту ЕБРД-а у Лондону добила високе оцене стручне јавности.

Учесници те важне конференције су препознали значајне резултате остварене протеклих 17 месеци, односно 14 месеци од почетка реформи.

Србија је пример добрих реформи на западном Балкану, а наши циљеви су да наставимо и да до краја реализујемо започете реформе, објаснио је Вујовић.

Према његовим речима, наредни кораци су да се заврши рационализација и да се наставе планиране структурне реформе.

Он је најавио да ће нова влада одлучивати о ребалансу буџета у овој години због непланираног трошка за одржавање ванредних парламентарних избора.


Шеф Мисије ММФ-а за Србију Џејмс Руф оценио је да је економски програм Србије остварио добре резултате, и сви квантитативни циљеви извршења за крај децембра су испуњени, а већином и значајно премашени.

Фискални дефицит, који је у 2015. години износио 3,7 процената БДП-а, био је на најнижем нивоу од 2008. године. У условима побољшања поверења и пада каматних стопа, Србија је поново забележила позитиван раст, делом захваљујући знатном повећању страних инвестиција, констатовао је он.

Мисија ММФ-а је, како је подсетио, у периоду од 18. до 26. фебруара водила отворене и конструктивне разговоре са властима о мерама које су потребне да би се завршила четврта ревизија стендбај аранжмана из предострожности који је Србија склопила са ММФ-ом.

Према његовим речима, иако је остварен значајан напредак у реализацији програма, са властима је договорено да се због општих избора разговори наставе у оквиру накнадне посете након формирања нове владе.

Он је рекао да очекује да ће у овој години бити отпуштено приближно 1.000 запослених из "Електропривреде Србије" (ЕПС), док ће о повећању цене струје бити речи приликом наредне посете Мисије, односно након избора.

Према његовим речима, кашњења Србије у примени договорених мера из програма са ММФ-ом, пре свега рационализације јавног сектора и реструктурирање ЕПС-а, није специфичност Србије и није последица најављеног расписивања ванредних парламентарних избора.

Јоргованка Табаковић

На конференцији су учествовали и гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић и стални представник ММФ-а у Београду Даехенг Ким.


Аудио/видео прес
Тонски и видео записи са конференција за новинаре чланова Владе Републике Србије

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs