Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Интервјуи > Србија спремна да буде део европског решења за мигранте

Србија спремна да буде део европског решења за мигранте

Београд/Лондон, 25. фебруар 2016. године – Председник Владе Републике Србије Александар Вучић изјавио је данас да је Србија спремна да буде део европског решења за мигрантску кризу, преузме део обавеза земаља чланица ЕУ и укључи се у систем квота за пријем избеглица, иако још није чланица Уније.

Фото: Танјуг

Вучић је у интервјуу за британски дневни лист "Фајненшел тајмс" рекао да европске државе морају да постигну сагласност и да прихвате приближно два милиона тражилаца азила, као и да их на фер начин "расподеле".

То није ништа за Европу, јер је та цифра мање од пола процента ЕУ популације. То за Европску унију није толико велика ствар, а чак може и економски да створи додату вредност, навео је он.

Премијер је указао на то да би ЕУ требало више да помогне да се унапреде услови у земљама које раздиру конфликти на Блиском истоку, као и да ојача своје границе, јер у супротном Европа ризикује да буде преплављена мигрантима.

Мигранти би, како је навео, могли да долазе и из крајева који нису жаришта конфликта, а већ се суочавамо с новим порастом њиховог броја с доласком пролећа.

Вучић је, поводом критика ЕУ након што је Србија примила у званичну посету председника Руске Федерације Владимира Путина у 2014. години, одговорио да је сасвим природно да православна земља и словенски народ настоје да очувају традиционално добре односе са Москвом.

Он је истовремено подсетио и на то да је стратешки циљ Србије – чланство у Европској унији, већ одређен.

Имамо јасну политику. Наш стратешки приоритет јесте да постанемо чланица Уније. То свуда говорим, па и у Русији, подвукао је премијер.

Вучић је, уз опаску да је и имиџ ЕУ окрњен како због грчке дужничке кризе, тако и због одуговлачења да се пронађе одговор на питање миграната, навео и да види иронију у томе да Србија тежи да постане део ЕУ, док једна од највећих чланица тог блока, Велика Британија, гласа о томе да га напусти.

Многи говоре да Унија можда више није најбоље место на свету, али то јесте тип друштва каквом Србија тежи, и то је веома важно за Србију. Наставићемо тим путем, поручио је премијер.

Он је, поводом расписивања ванредних парламентарних избора, објаснио да тражи нови мандат како би комплетирао структурне реформе и преговоре о приступању ЕУ до 2020. године, уз оцену да ће избори допринети томе да Србији у фокусу буду реформски приоритети.

Ићи ћу са својим програмом, а то је да се заврши наш домаћи задатак кад је реч о приступању ЕУ до 2020. године. Кад ми завршимо свој посао, биће до чланица ЕУ да ли ће нас прихватити или не, истакао је Вучић.

Такође, он је поводом констатације да су земље које су међу последњима приступиле ЕУ најпре постале и чланице НАТО алијансе, поновио да Србија намерава да очува војну неутралност.

Вучић је нагласио и да су сада приоритети реформа јавног сектора и јавних предузећа у Србији, као и привлачење инвестиција и подстицање предузетништва.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs