Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Конференције за новинаре > Наставак састанка о мигрантима за два дана у Београду

Наставак састанка о мигрантима за два дана у Београду

Београд/Беч, 24. фебруар 2016. године – Министар унутрашњих послова у Влади Републике Србије Небојша Стефановић најавио је данас да ће састанак посвећен мигрантима на балканској рути, чија је прва рунда одржана данас у Бечу, бити настављен крајем недеље у Београду.

Фото: Танјуг

Стефановић је на конференцији за новинаре, након министарског састанка, пренео да ће у петак, 26. фебруара, у нашем главном граду бити одржани разговори на нивоу директора полиција земаља учесница овог скупа, при чему ће бити позване и Мађарска и Грчка, као и друге државе које могу да допринесу решењу.

Он је истовремено прецизирао да треба да се утврди ко има право да дође у Европу и коме је могуће допустити транзит.

Министар је оценио да је договор о профилацији миграната у Македонији главно достигнуће данашње конференције о западном Балкану у Бечу, сазване на иницијативу Аустрије.

Стефановић је рекао да Србија верује у то да је једини пут за превазилажење ове кризе у томе да се усагласи заједничко, јединствено и целовито европско решење, уз напомену да су се сви учесници скупа сложили у том ставу.

У међувремену, како је додао, Србија ће примењивати све оно што чине Немачка, Аустрија и Шведска, као и све друге државе које сносе највећи терет.

Ако те земље не затварају границе за мигранте, неће ни Србија.
Наставићемо као од првог тренутка миграције да пружамо избеглицама хуман третман. У том послу очекујемо помоћ и јасне инструкције од ЕУ, поручио је Стефановић.

Он је указао на то да Србија не може да прихвати оне мигранте који не могу да иду даље у ЕУ, јер ако суседне земље, на рути после нас, не прихвате мигранте из одређених земаља, бесмислено је да их прими и Србија.

Такође, Стефановић је навео да је на скупу разговарано о томе шта треба дефинисати као праксу, на терену.

Профилација на терену је највећи домет ове конференције. Ако неко добије дозволу да затражи азил у ЕУ, онда не може поново да буде профилисан и враћан, јер би тиме имали проблеме на нашој рути, међу комшијама и због различитог тумачења, прецизирао је министар.

Он је истакао да је аспект безбедности нешто на чему је потребно још интензивније сарађивати, и додао да је важно да се на време открију особе које припадају некој од радикалних исламистичких група, како би се спречили напади на тлу Европе.

У систему профилације у Македонији треба да учествују сви, подвукао је Стефановић, додајући да то треба да буде учињено на најхуманији начин, како би се спречило малтретирање миграната у другим земљама.

Он је констатовао да је потребно пружити помоћ Македонији по том питању, као и да ће Србија дати свој допринос.

Нисмо учествовали у стварању кризе, нити смо допринели томе, али желимо да учествујемо у решењу овог проблема, закључио је Стефановић.


Аудио/видео прес
Тонски и видео записи са конференција за новинаре чланова Владе Републике Србије

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs