Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Конференције за новинаре > "Тенис" улаже 300 милиона евра у месну индустрију у Србији

"Тенис" улаже 300 милиона евра у месну индустрију у Србији

Београд, 23. фебруар 2016. године – Председник Владе Републике Србије Александар Вучић изјавио је данас да немачка компанија "Тенис", која је највећи произвођач меса и месних производа у Европи, жели да улаже и ради у нашој земљи, што ће омогућити и опоравак српске пољопривреде.
Вучић је на конференцији за новинаре, којој је претходио састанак са власником те компаније Клеменсом Тенисом, навео да она годишње узгоји више од 17 милиона свиња и приближно 400.000 говеда, при чему има годишњи обрт већи од пет милијарди евра.

Он је нагласио да се потписивање уговора са компанијом "Тенис" очекује у јуну, будући да Србија треба да уради још много тога, посебно по питању образовања и проналажења пољопривредника од којих би могле да буду откупљиване свиње.

Према његовим речима, потребно је да се изгради савремено такозвано "вертикално предузеће", које ће обухватити производњу житарица за исхрану, производњу и кланицу товних свиња.

Сада је важно пронаћи локацију где постоје кланице у стечају или ликвидацији, а које би компанија "Тенис" купила и преуредила за производњу месних прерађевина, додао је премијер.

Компанија "Тенис" би у првих годину дана откупљивала свиње од српских сељака, нагласио је Вучић, уз оцену да је долазак те компаније на српско тржиште прилика да нашу земљу поставимо на европску мапу пољопривредно развијених земаља.

Он је подвукао да ће српски пољопривредници моћи да повећавају своју производњу јер ће имати коме да је продају, при чему ће имати безбедност за своју храну, све хигијенске услове и напредну технологију.

Премијер је изнео податак да се у Србији данас кланично обради 2,8 милиона свиња, а да је 2010. и 2011. године у нашој земљи сточни фонд био на нивоу из 1910. године.

Тенис је потврдио да намерава да организује производњу меса у Србији, као и да је са премијером Вучићем договорио наредне кораке за долазак те компаније, од којих је најважнији добијање дозвола за рад и образовање кадрова из наше земље.

Он је објаснио да тим његове компаније већ ради на пројектовању 10 фарми у Србији, и истакао да његов долазак не значи гушење домаће производње, већ је, напротив, идеја да упосли оне који већ производе на нашем тржишту.

Тенис је навео да његова компанија жели да уђе на тржиште Србије и инвестира до 300 милиона евра у предстојећих пет година, а да ће локације бити изабране тако да буду у средини неког региона у којем ће се производити свиње.

Према његовим речима, у Немачкој компанија "Тенис" има 17.000 пољопривредника добављача, који су породична предузећа и добро живе од тог посла.

Он је најавио да ће бити успостављена интернет платформа преко које ће моћи да се пријаве заинтересовани пољопривредници, који би, када буду изабрани, били упућени на обуку у Академију "Тенис" у Немачкој како би се упознали са њиховом технологијом.

Тенис је упутио молбу српским пољопривредницима за подршку, истичући да долазак у неку земљу без подршке нема смисла.

Меморандум о разумевању су, у априлу прошле године, потписали министар привреде у Влади Републике Србије Жељко Сертић и представник компаније "Тенис" Данијел Нотброк.


Аудио/видео прес
Тонски и видео записи са конференција за новинаре чланова Владе Републике Србије

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs