Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Конференције за новинаре > Закон о раду допринео унапређењу пословне климе

Закон о раду допринео унапређењу пословне климе

Београд, 22. фебруар 2016. године – Председник Уније послодаваца Србије Небојша Атанацковић саопштио је да на данашњој седници Социјално-економског савета (СЕС) није било речи о висини минималне зараде, уз напомену да ће та тема бити на дневном реду на првој наредној седници у марту.Љубисав Орбовић, Небојша Атанацковић и Александар Вулин
Фото: Фонет

Атанацковић је на конференцији за новинаре у Влади Србије након седнице Социјално-економског савета рекао да је та иницијатива синдиката стигла у савет и да ће бити разматрана на првој следећој седници колегијума тог тела.

Он је навео да је на данашњој седници на дневном реду било 10 тачака, међу којима и информација о спречавању синдикалног деловања од стране послодаваца у многим фирмама у земљи, а једна од тема били су и ефекти примене Закона о раду.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин рекао је да се Закон о раду добро показао у пракси и да је његова примена допринела унапређењу пословне климе у земљи, јачању колективног преговарања и јачању капацитета за борбу против сиве економије.

Вулин је истакао да одмах после избора очекује да ће се у скупштинској процедури наћи закони којима је регулисано питање организовања штрајкова, решавања радних спорова, ваучера за сезонски рад и рад агенција за привремено запошљавање.

Он је, говорећи о примерима сузбијања синдикалног организовања у фирмама и непоштовања права радника, нагласио да инспекција одмах реагује, али да је нека дела тешко доказати.

Увек је потребан још један доказ или реч, а радници који се суочавају са проблемима, раде прековремено а не плаћа им се тај рад, често неће да говоре јер страхују за свој посао, указао је Вулин.

Он је рекао да би послодавци требало да имају у виду да су синдикати корисни и за њих и да је установљено да у неким фирмама постоје различити начини избегавања синдикалног деловања.

Председник Савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић је оценио да Закон о раду није произвео негативне ефекте у мери у којој су због тога страховали синдикати.

Орбовић је рекао да су синдикати рачунали да неће доћи до потписавања колективних уговора за различите гране, али да су они ипак потписани и да је уговорима покривено приближно 500.000 људи.

Он је истакао и да у реалном сектору има проблема, да постоје чести примери непоштовања права радника, да су они често изложени мобингу и да им се у неким фирмама не дозвољава синдикално деловање.


Аудио/видео прес
Тонски и видео записи са конференција за новинаре чланова Владе Републике Србије

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs