Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Конференције за новинаре > Добра сарадња полиција Србије и Шведске

Добра сарадња полиција Србије и Шведске

Београд, 22. фебруар 2016. године – Министар унутрашњих послова у Влади Републике Србије Небојша Стефановић и министар унутрашњих послова Шведске Андерс Игеман разговарали су данас о сарадњи полицијских снага двеју држава, решавању мигрантске кризе и другим актуелним проблемима.


Министри су, учествујући на заједничкој конференцији за новинаре у Палати Србија, поручили да је досадашња сарадња МУП-а Србије и Шведске одлична, али и да постоји обострана жеља да се она даље настави.

Стефановић је указао на то да је посета министра унутрашњих послова Шведске круна успешне сарадње са том земљом, која је у развој српске полиције уложила више од девет милиона евра, између осталог и у пројекте у вези са Поглављем 24 и програмом стратешког управљања.

Он је истовремено подсетио на то да припадници двају министарстава годишње размене око 500 информација, као и да су у заједничким акцијама спречили шверц 5,5 тона хероина, 600.000 комада цигарета и шверц оружја.

Према његовим речима, српска полиција жели да се угледа на Шведску када је реч о јачању полиције у заједници, како би грађани директно осетили корист сарадње са том земљом.

Највећи, али уједно и најзначајнији део данашњег разговора, како је указао, био је посвећен питању актуелних миграционих токова.

Прихватајући чињеницу да је Шведска, у односу на број становника, земља најоптерећенија мигрантима, ми разумемо какав је то економски и безбедносни проблем, и колике напоре та земља мора да уложи како би била безбедна и пружила услове мигрантима, навео је Стефановић.

Он је истакао да су се током разговора обе стране сагласиле да је потребан заједнички приступ на европском нивоу уколико је свима жеља да се предупреде проблеми који ће проистећи из већег доласка миграната на пролеће.


Србија је спремна да на најбољи начин сарађује са Шведском у вези са разменом информација о мигрантима који пролазе кроз нашу земљу, али и о осталим безбедносно интересантним особама. Као што штитимо своју безбедност, тако желимо да помогнемо и другим државама, истакао је Стефановић.

Игеман је нагласио да су две земље оствариле значајну сарадњу на плану борбе против трговине дрогом и оружјем, али и по питању развоја полицијског деловања.

Он је подвукао да је Шведска пружила Србији подршку када је реч о чланству у Европској унији, и изразио наду да ће пре лета бити отворена преговарачка поглавља, што ће ојачати европску сарадњу двеју држава.

Делимо и заједнички изазов миграционе кризе и сагласни смо да Европа, као целина, мора да преузме велику одговорност и да се заједнички ухватимо у коштац са свим изазовима. Имамо добру сарадњу и радићемо на њеном даљем развоју како бисмо се коначно нашли заједно у ЕУ, закључио је Игеман.


Аудио/видео прес
Тонски и видео записи са конференција за новинаре чланова Владе Републике Србије

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs