Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Конференције за новинаре > Званично потврђено да су Слађана Станковић и Јовица Степић погинули у Либији

Званично потврђено да су Слађана Станковић и Јовица Степић погинули у Либији

Београд, 20. фебруар 2016. године – Председник Владе Републике Србије Александар Вучић саопштио је данас да је званично потврђено да су двоје српских држављана, Слађана Станковић и Јовица Степић, погинули у Сабрати, у ваздушном удару америчких снага које су бомбардовале положаје исламиста и других блиских Исламској држави.
Вучић је на ванредној конференцији за новинаре у Влади Србије рекао да је, према оперативним сазнањима, најодговорнији за киднаповање припадник породице Ахмеда Абашија, који није припадник Исламске државе, али блиско сарађује с њима, а да се иза њега налази особа која је одговорнија, али његово име није могао да саопшти, да не би угрозио животе других држављана Србије у Либији.

Поступали смо озбиљно и наши људи би били ослобођени да нису страдали у нападу. Наша служба је на најмудрији начин приступила том лицу, у супротном наши људи би били убијени, навео је Вучић.

Премијер је рекао да америчке службе, по свему судећи, нису имале сазнања да се особе српске националности, али и други странци, налазе на локацији која је бомбардована.

Тражићемо формално објашњење од Сједињених Америчких Држава. Од ЦИА смо добили неформалан одговор да нису знали, али ћемо сачекати и званично да то добијемо, рекао је Вучић.

Поводом информација које су се појављивале у јавности да ће они бити ослобођени, Вучић је објаснио да је Србија имала те информације, да је била веома близу, али да не може да изнесе више детаља.

Он је нагласио да је БИА једина имала овлашћење да ради на том случају и да је задовољан начином на који је то радила.


Премијер је истакао да је то била прва велика талачка криза с којом се суочила Србија, да је српска служба поступала изузетно професионално, и да верује да би грађани Србије били ослобођени да нису убијени у америчком бомбардовању.

Према његовим речима, Србија није никад директно преговарала с онима који су Србе отели, али је држала ствари под контролом и недељно добијала доказе о здравственом стању двоје држављана, као и да је српска служба сарађивала с руским, америчким и другим службама безбедности.

У сукобу других земаља, али и туђих интереса, као страшна колатерална штета, страдали су Срби, додао је Вучић, додајући да су либијске снаге нудиле Србији заједничку акцију ослобађања, али да је процењено да би таква акција довела до много жртава.

Вучић је напоменуо и да је амбасадор САД у Србији Кајл Скот изјавио саучешће Србији.

Тела Слађане Станковић и Јовице Степића биће допремљена у Србију у понедељак, 22. фебруара, а премијер је изразио саучешће њиховим породицама.

Он је навео и да је 250 наших држављана у Либији и да су сви позвани да напусте територију Либије, а да ће предложити да Амбасада Србије у Триполију буде затворена, као и да се размотри како ће дипломатска представништва Србије функционисати у том делу света.

Упућујем изразе најдубљег саучешћа породицама. Ово је тежак дан за нашу земљу, сви смо уједињени због трагичне погибије наших држављана, рекао је Вучић.


Аудио/видео прес
Тонски и видео записи са конференција за новинаре чланова Владе Републике Србије

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs