Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Конференције за новинаре > Српски држављани отети у Либији погинули у ваздушном нападу

Српски држављани отети у Либији погинули у ваздушном нападу

Београд, 20. фебруар 2016. године – Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да су двоје службеника Амбасаде Србије у Либији, који су отети 28. новембра прошле године, погинули у америчким ваздушним нападима на базе Исламске државе у Либији.Фото: Фонет

Дачића је на ванредној конференцији за новинаре у Влади Србије напоменуо да се чека званична потврда либијских органа и идентификација.

Информација још није званично потврђена од стране либијских органа. Очекује се идентификација, али смо добили фотографије које јасно указују да је та информација највероватније тачна. На жалост, ми смо јуче поподне добили информације да је у том нападу настрадало више страних држављана, међу којима су и двоје службеника наше амбасаде, рекао је Дачић.

Он је саопштио да је о погибији возача и службеника Амбасаде Србије у Либији Јовице Степића и Слађане Станковић, обавестио њихове породице, да је са њима разговарао и премијер Александар Вучић и у наредним данима ће бити организован превоз њихових тела и сахрана у Србији и комеморација у Министарству спољних послова.

Први потпредседник Владе је рекао да ће Србија тражити објашњење од власти САД и Либије како је до овога дошло.

Тражићемо званичне информације и објашњење од Либије и САД о томе каква су била њихова сазнања и одабир локација и циљева. Данас ћемо упутити ноту, а јутрос смо разговарали са представницима Амбасаде САД у Србији, рекао је Дачић, додавши да званични Београд нико из Вашингтона није обавестио да ће напад бити изведен.

Према његовим речима, највећи део настрадалих су Тунижани који се налазе у Либији, а мета је био камп за који се сумња да припада Исламској држави.

Од БИА смо добили информацију о тачној локацији, објаснио је Дачић.

Дачић је истакао да је Србија учинила све што је могла да ослободи двоје српских држављана, да су од тренутка отмице непрестано вођени разговори са либијском службом безбедности и да се очекивао позитиван исход.

Он је указао да се према свим доступним информацијама радило о криминалној групи за коју се сматра да је повезана са Исламском државом и која има везе са исламистичким оганизацијама.

Такође, први потпредседник Владе је навео и да је све време разматрано да ли Србија треба да затвори амбасаде у Дамаску, Триполију и неким другим градовима на Блиском истоку.

Фото: Фонет

Начелник безбедности Безбедносно-информативне агенције (БИА) Иван Тодоров рекао је да је БИА са либијском и партнерским службама дошла до локације и групе која повезана са Исламском државом.

Тодоров је навео да су српске обавештајне службе и партнерске службе имале локацију на којој су се налазили и отети и група одговорна за њихову отмицу, а да су локалне власти чекале прави тренутак за озбиљну акцију.


Аудио/видео прес
Тонски и видео записи са конференција за новинаре чланова Владе Републике Србије

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs