Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Интервјуи > Србија настоји да унапреди стање у области здравства

Србија настоји да унапреди стање у области здравства

Београд, 2. јануар 2016. године – Министар здравља у Влади Републике Србије Златибор Лончар изјавио је данас да је претходну годину у српском здравству обележило стабилно снабдевање и јефтинији лекови, као и примена гама ножа и кубанског лека за карцином плућа.

Фото: Танјуг

Лончар је, у интервјуу за агенцију Танјуг, истакао да један од успеха у тој области представља и обнова Клинике за кардиохирургију у Нишу, где је пре неколико дана урађена прва уградња пумпе за механичку потпору срца ван Београда.

Он је нагласио да се у тој клиници интервенције на срцу раде пет пута недељно, па житељи југа Србије више неће морати да за такве захвате долазе у Београд.

За 2016. годину, министар је најавио почетак радова на другој кули Клиничког центра Србије (КЦС), набавку нових апарата, краће листе чекања и увођење нових лекова на листу Републичког фонда за здравствено осигурање.

Према његовим речима, велики успех српског здравства представља и рад Буџетског фонда за лечење деце у иностранству, захваљујући којем је у прошлој години 24 деце са ретким болестима упућено на лечење, док је за 19 њих урађена дијагностика.

Министар је указао на то да тај фонд сада има два милиона евра на рачуну и ради потпуно транспарентно уз дупле контроле, због чега је све мање позива преко медија за помоћ оболелима.

Он је подсетио на то да је почетком новембра прорадио Национални центар за гама нож, најсавременији апарат којим се тумори на мозгу третирају гама зрацима, без отварања главе, и оштећења околних ткива.

Иако је првобитно било најављено да ће до краја године бити третирано 50 пацијената, било их је приближно 100, нагласио је Лончар.

До сада је девет пацијената примило кубанску вакцину „Цимаваx ЕГФ“ за лечење аденокарцинома плућа, која је 10. децембра први пут употребљена у нашој земљи, подсетио је министар.

Он је уједно указао на то да су у претходној години набављена и 64 возила хитне помоћи, која су потпуно опремљена, при чему је побољшана храна за породиље у болницама, док у већини болница функционишу палијативна одељења.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs