Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Интервјуи > Улазак Србије у ЕУ за добробит грађана

Улазак Србије у ЕУ за добробит грађана

Београд, 30. децембар 2015. године – Потпредседник Владе Републике Србије и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић оценила је данас да је отварање првих поглавља у преговорима Србије са ЕУ догађај који је обележио 2015. годину.

Фото: sputniknews.com

Михајловић је, у интервјуу за портал "Спутњик", истакла да нема ниједног разлога да се плашимо уласка у ЕУ, нити да ћемо тиме изгубити наше националне интересе, истичући да ће грађани, на референдуму, донети одлуку о томе хоће ли или неће у Унију, онакву каква она буде 2020. године.

Ово је успех свих претходних влада од 2000. до данас, али су кључни помаци у односима са Приштином и регионалној сарадњи заслуга премијера Александра Вучића, што је било кључно у отварању првих поглавља, указала је она.

Михајловић је, одговарајући на питање да ли Србија може затворити поглавље о Косову без његовог признања, објаснила да Устав јасно каже да је Косово и Метохија део Србије, и нагласила да не постоји ниједан документ, нити је било иједног разговора на коме је од Србије тражено да призна Косово зарад уласка у ЕУ.

Преговори са Приштином јесу тешки, биће још тежи, то није спорно и на то смо спремни. Србији је изузетно важно да се коначно формира Заједница српских општина и на томе ћемо инсистирати. Ова влада свакако неће признати Косово, поновила је она.

Србија је, како је истакла, већ доста урадила на усаглашавању својих прописа са европским, што значи да сад све зависи од нас, колико ће нам бити потребно да једном мудром и паметном политиком ускладимо домаће стандарде са стандардима ЕУ.

Према њеним речима, не улазимо у Европску унију да бисмо само преписали законе, европске директиве и правила, већ због грађана Србије и њиховог бољег живота.

Она је, одговарајући на питање да ли може да претпостави у какву ће ЕУ Србија ући, истакла да се читав свет мења, па и Европска унија.

Све земље улазе и излазе из кризе, турбуленције су огромне. Кад је тешко, свако покаже оне најбоље и најлошије стране. Тако је криза са мигрантима показала све мањкавости система ЕУ, као што је са друге стране показано једно дивно лице Србије, навела је Михајловић.

Поносна сам на наше грађане који су показали домаћински и људски однос према мигрантима, закључила је она.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs