Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Интервјуи > Међународни положај Србије знатно побољшан

Међународни положај Србије знатно побољшан

Београд, 29. децембар 2015. године – Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да ће Србија учинити све да до 2018. или 2019. године заврши преговоре са ЕУ како би у формално-правном смислу била спремна за доношење политичке одлуке о пуноправном чланству.

Фото: Танјуг

Дачић је, у интервјуу за Радио Београд 1, истакао да од напретка у Поглављу 35, које се тиче нормализације односа с Приштином, зависи напредовање и у осталим поглављима, али да је проблем у томе што ни Унији није јасно шта све то поглавље подразумева.

Он је навео да од Србије није затражена промена става о Косову, и додао да правно обавезујући споразум о нормализацији односа Београда и Приштине не подразумева признање једнострано проглашене независности Косова.

Према његовим речима, најважнији међународни чиниоци, од Савета безбедности УН, чланица ОЕБС-а, па до ЕУ, Русије, Украјине и других земаља, веома се позитивно изражавају о учинку српског председавања ОЕБС-у.

Дачић је подсетио на то да је, у време када је Србија преузела председавање поменутој организацији, у Украјини беснео рат и постојала је велика криза, док је сада ситуација знатно другачија.

Мировна мисија ОЕБС-а и Трилатерална контакт група релативно држе ситуацију под контролом, нагласио је он и додао да се међународни положај Србије знатно побољшао.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs