Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Интервјуи > Србија спремна за отварање још шест поглавља наредне године

Србија спремна за отварање још шест поглавља наредне године

Београд, 22. децембар 2015. године – Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за европске интеграције Јадранка Јоксимовић најавила је веома динамичан рад у наредној години на усвајању реформских закона и испуњавању услова из поглавља 23 и 24, али и могућност отварања поглавља 5, 13, 25 и 26.

Фото: Танјуг

Јоксимовић је у изјави за агенцију Танјуг подсетила на то да је принцип ЕУ да земље кандидати за пуноправно чланство прво отварају најтежа поглавља, као и да би због тога, после већ отворених 35 и 32, у првој половини године требало да уследи и отварање поглавља 23 и 24.

Према њеним речима, то обухвата усвајање низа реформских закона који уређују област правосуђа и безбедности, попут мањинских права, борбе против корупције, трговине наркотицима, организованог криминала, родне равноправности, акционог плана и стратегије за Роме.

Ти закони носе низ промена у систему и није довољно само њихово усвајање, већ је потребно и да држава и друштво почну да се понашају у складу са тим законима, додала је она.

Уколико Србија успе да отвори поглавља 23 и 24 у првој половини следеће године, како је навела, она неће бити једина која би могла да буду отворена 2016. године.

Нисмо губили време. Припремали смо преговарачке позиције за одређена поглавља за које смо добили извештаје Европске комисије, додала је Јоксимовић.

Према њеним речима, то су, поред осталог, јавне набавке у Поглављу 5, Поглавље 13 – односно рибарство, и поглавља 25 и 26, која се односе на образовање и науку.

Она је нагласила да су то четири-пет поглавља на којима се интензивно ради и која би могла да буду отворена током следеће године.

Јоксимовић је указала на то да је регионална сарадња политички предуслов за наставак процеса европских интеграција, и додала да је Немачка иницирала Берлински процес како би додатно ојачала сарадњу Србије и земаља у региону.

Она је у складу са тим указала на важност повезивања Србије са остатком Европе изградњом путне и енергетске инфраструктуре, јер би то, како је оценила, помогло нашој привреди и економском расту, али истовремено и релаксирало односе у региону.

Јоксимовић је констатовала да грађани Србије, без обзира на сву скепсу која постоји према чланству у Европској унији, немају разлога да се плаше тог процеса.

Напротив, можемо себи да поставимо високе циљеве због нас самих, а онда би чланство у ЕУ било само додатна вредност у том процесу, закључила је она.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs