Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Интервјуи > Србија ће до 2020. године бити део ЕУ

Србија ће до 2020. године бити део ЕУ

Београд, 21. децембар 2015. године – Потпредседник Владе Републике Србије и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић изнела је уверење да ће, имајући у виду расположење у Влади, али и у министарству чијим радом руководи, Србија успети да до 2019. године затвори сва поглавља у преговорима са ЕУ.

Фото: slobodnaevropa.org

Михајловић је, у интервјуу за Радио Слободна Европа, нагласила да наша земља треба да и даље одржава добре односе са свима, и подсетила на то да неке чланице ЕУ можда имају још боље односе са Русијом, него што их има Србија.

Она је рекла да постоји сагласност у Влади Србије око питања европских интеграција, уз напомену да је све што је урађено у претходних годину дана учињено у том правцу.

Отворили смо прва поглавља, при чему то није било лако постићи, нагласила је Михајловић и додала да су нормализација односа са Приштином и преговори били тешки, што ће и надаље бити, али говоре у прилог томе да је Влада имала план и да је хтела да то уради.

Она је, на опаску да су исказане сумње многих стручњака у земљи и ван ње у вези са проценом премијера Александра Вучића да ће Србија 2019. године затворити сва поглавља, навела да је било много сумњи и пре годину и по дана, када је речено да ће бити смањен дефицит и остварен позитивни привредни раст, у тренутку када је он био негативан.

Верујем да можемо да 2019. године затворимо сва преговарачка поглавља и сада све зависи само од нас, потврдила је она.

Михајловић је рекла да нико од Србије не тражи да призна Косово као независну државу, и поновила да нормализација односа не значи признавање.

Све оно што ова влада ради јесте покушај да наши грађани на Косову живе на достојанствен и пристојан начин. То је нормализација односа унутар самог Косова, навела је она, али и указала на то да тренутна ситуација на том простору показује да немамо баш нормализацију односа.

Михајловић је, нагласивши значај формирања Заједнице српских општина, навела да је све што је наша земља радила претходних месеци чинила због тога да би та заједница могла да функционише у реалности и да нашим људима омогући да могу тамо да живе.

Сви мисле да је нормализација признавање Косова и да улазак Србије у ЕУ то претпоставља, међутим ни у једном документу то не стоји, нити ЕУ то тражи од Србије, поновила је она.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs