Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Интервјуи > Србија спремна за чланство у ЕУ до 2019. године

Србија спремна за чланство у ЕУ до 2019. године

Београд, 20. децембар 2015. године – Шеф Преговарачког тима за вођење преговора о приступању Србије ЕУ Тања Мишчевић изјавила је данас да процена да ће Србија до краја 2018. године бити у потпуности спремна да преузме обавезе из чланства у Европској унији (ЕУ) није плод нашег политичког хира или жеље, већ се базира на проценама ЕУ.

Фото: Фонет
Мишчевић је у интервјуу агенцији ФоНет подсетила на то да је председник Владе Србије Александар Вучић у уводној изјави на првој Међувладној конференцији у јануару 2014. године врло јасно рекао да ће Србија до краја 2018. године, бити у потпуности спремна да преузме обавезе из чланства.

Та оцена је базирала на оценама ЕУ да Србија у средњем року, а то је од три до пет година, може да буде спремна за чланство, објаснила је она.

Након тога се оставља државама чланицама ЕУ да оцене прави моменат и датум чланства Србије, прецизирала је Мишчевић и нагласила да током преговора неће бити смањени улога и значај Владе Србије и доношење политичких одлука, али ће технички део посла радити чланови преговарачких група и ужег преговарачког тима.

Недавно отворено поглавље 35 о Косову и Метохији никако није замена за дијалог и не сме да иде даље од онога што је предмет разговора у Бриселу, поручила је она, истичући да се нове теме отварају искључиво у дијалогу о нормализацији односа Београда и Приштине.

Доста је узан оквир онога што ми знамо о Поглављу 35, указала је Мишчевић, али не зато што ми не желимо да знамо, него зато што је то новина за ЕУ, Европску комисију, Европску спољнополитичку службу, али и за државе чланице.

Она очекује да ће, после новогодишњих празника, уследити разговори о томе како ће се у том поглављу технички даље радити, пошто за њега није било преговарачке позиције, нити је ико то тражио, јер је дијалог Београда и Приштине нешто што се води одвојено од преговарачког процеса.

Мишчевић је најавила да у понедељак почињу разговори о томе како даље радити на такође отвореном поглављу 32 – Финансијски надзор, како би се видело које су обавезе Србије.

Акциони план за поглавље 24 - Правда, слобода, безбедност, добио је потврду држава чланица ЕУ да је у реду и прихватљив, док ће због божићних и новогодишњих празника, расправа о акционом плану за поглавље 23 - Правосуђе и основна права, бити померена на другу половину јануара, истакла је Мишчевић

Према њеној оцени, постоји потпуна и неподељена подршка отварању поглавља, јер је досадашња пракса преговора са државама кандидатима показала да се тек моментом њиховог отварања ствара прави подстицај и притисак да се ураде "велике, тешке, скупе и свеобухватне ствари".


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs