Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Интервјуи > Србија спремна за отварање поглавља у преговорима са ЕУ

Србија спремна за отварање поглавља у преговорима са ЕУ

Београд, 13. децембар 2015. године – Председник Владе Републике Србије Александар Вучић оценио је данас да је Србија апсолутно спремна за отварање поглавља у преговорима са Европском унијом (ЕУ).

Фото: Танјуг (архива)
Вучић је у интервјуу за данашње издање дневног листа «Блиц» рекао да ће Србија готово две године након формалног покретања приступних преговора са ЕУ, сутра отворити прва два поглавља - Поглавље 32 посвећено финансијској контроли и Поглавље 35 које се бави нормализацијом односа Београда и Приштине.

Истичући да Србију сутра чека важан и велики догађај, Вучић је нагласио да отварањем поглавља Србија доспева на неповратни пут ка ЕУ и да тиме јасно показује којем и каквом типу друштва жели да припада.

Премијер је додао и да је отварање поглавља значајан сигнал са српску економију и владавину права.

Он је истакао да је напредак ка ЕУ гаранција докле је Србија стигла, додавши да напредак Србије не прате само ЕУ, већ и САД, Јапан и друге земље.

Ово је доказ да Србија постаје уређенија и да ће бити боља за своје грађане, оценио је премијер, нагласивши да ћемо унутрашње проблеме у свим областима друштва убудуће моћи да решавамо ефикасније.

Вучић је поручио да ће Србија бити уређенија земља, а све то ће нас подстаћи да још више радимо и да идемо напред.

На питање да ли је Србија спремна за поглавља 32 и 35, Вучић је рекао да смо за Поглавље 32 апсолутно спремни и да очекује да ћемо га брзо затворити.

Што се тиче Поглавља 35, премијер је објаснио да је то поглавље врло тешко и да ће трајати до краја процеса приступања Србије ЕУ.

Неће бити лако, али се на плашимо рада. Нема лаких решења, а наши грађани ће морати то да разумеју, истакао је Вучић.

Он је рекао да не спада у оне који лицитирају датумима, те стога не жели да говори када ће Србија постати чланица ЕУ.

Када сам рекао да посао у преговорима можемо да завршимо пре краја 2019. године, мислио сам на наш део посла, на оно шта смо се обавезали. Неке друге земље су у томе успеле, можемо и ми јер нисмо слабији ни у чему од њих, поручио је премијер.

Према његовим речима, припремни процес је трајао дуже због неких претходних влада, али и због наше специфичности која се односи на Косово, а коју друге земље немају.

Неће бити лако, али наше је да радимо и да све завршимо до краја 2019. године, па нека онда ЕУ донесе одлуку да ли је Србија све урадила и да ли је прихватљива као партнер, закључио је Вучић.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs