Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Интервјуи > Наредне године привредни раст већи од два одсто

Наредне године привредни раст већи од два одсто

Београд, 30. новембар 2015. године – Председник Владе Републике Србије Александар Вучић истакао је вечерас да је за само годину и по дана Србија из рецесије ушла у привредни раст, и додао да ће он следеће године бити већи од два одсто.

Фото: РТС

Вучић је у емисији “Упитник” на Радио-телевизији Србије (РТС) рекао да наша земља од 2017. године креће путем динамичног раста, који ће сваке године прелазити три одсто, што ће и грађани осетити у свом џепу.

Он је, наводећи да Србија више неће бити у рецесији, објаснио да је за наредну годину и Међународни монетарни фонд (ММФ) променио прогнозу раста на више од 1,8 одсто, али и додао да ће, према његовој прогнози, он износити више од два одсто.

Премијер је подсетио на то да је раније говорио да ће раст у овој години бити већи од 0,5 одсто, што се и догодило, и поновио да од 2017. године Србија иде на више од три одсто.

После тога, како је поручио, сваке године морамо да бележимо раст већи од 3 и 3,5 одсто, при чему ће људи моћи да осете неупоредиво већи бољитак него данас.

Према његовим речима, последњи подаци о дефициту буџета за новембар су такви да готово и нема дефицита јер минус износи само 535 милиона динара.

Укупан дефицит од почетка године три пута је нижи од оног што би и ММФ прихватио и износи 38,46 милијарди динара, саопштио је он и подсетио на то да је првобитни план био да буде 175 милијарди динара, а на крају године 192 милијарде динара.

Вучић је уједно указао на то да је ово био један од услова да би Србија могла да добије отварање преговарачких поглавља.

Ово је најхваљенији део и у извештају Европске комисије, а то ће осетити и грађани, рекао је премијер и поновио да су то резултати који су постигнути за годину и по дана.

Он је објаснио да се прихватио посла председника Владе Србије са циљем да његова влада уведе велике промене и уради све оно што није учињено претходних деценија, како би Србија постала пристојна и успешна земља.

Тог задатка смо се прихватили у време када су нас погодиле поплаве и угрозиле енергетски систем земље, подсетио је Вучић, али и додао да је упркос томе Влада предузела оштре економске реформе.

Према његовим речима, то је учињено како бисмо направили другачије лице Србије, обрачунали се с тајкунима и свима који су против промена, као и променили однос према Србији у свету.

Вучић је потврдио да ће 14. децембра бити отворена поглавља 32 и 35, при чему ће Поглавље 32 бити веома брзо затворено, а да је Поглавље 35 нешто захтевније, уз напомену да очекује да ће бити даљих притисака по питању Косова и Метохије.

Отварање првих преговарачких поглавља резултат је рада грађана и на томе им честитам, поручио је Вучић.

Он је истовремено напоменуо да ће, након поглавља 32 и 35, веома брзо бити отворена и поглавља 23 и 24.

Вучић је најавио да ће оквирни уговор с кинеском компанијом заинтересованом за Железару Смедерево бити потписан у децембру, а коначни у априлу 2016. године.

Премијер је подсетио на то да је приликом његове недавне посете Кини већ потписан меморандум о разумевању у вези са српском челичаном.

Још важније, како је оценио, јесте то што кинески инвеститори планирају да направе у Србији и фабрику шавних цеви, што је инвестиција вредна 300 милиона евра.

То је од изузетног значаја за нас, констатовао је Вучић и изразио наду да ће та фабрика бити готова до краја наредне или почетком 2017. године.

Према његовим речима, ако дође кинеска компанија HBIS, она ће запослити додатних 1.000 људи и уједно подстаћи раст БДП-а на 3,5 одсто.

Он је, такође, навео да кинески инвеститори хоће да дођу у Србију и да, поред моста на Дунаву, улажу и у изградњу луке и индустријског парка.

Они неће само да раде на инфраструктурним пројектима, већ хоће и да доводе своје компаније, запошљавају људе и праве огромне профите. То ће повећати БДП у Србији, што је за нас огромна ствар, указао је Вучић.

Говорећи о електропривреди, премијер је рекао да је жеља Владе да се шири у региону и подвукао да за то Србија има новац.

Србија је купила 11 одсто Електромреже Црне Горе, навео је он и додао да ће Србија бити спремна, уколико за то покаже интересовање Република Српска, да купи и удео у Електропривреди Републике Српске.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs