Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Интервјуи > Србија има стабилност потребну за економски напредак

Србија има стабилност потребну за економски напредак

Београд, 26. октобар 2015. године – Председник Владе Републике Србије Александар Вучић изразио је данас уверење да Србија има политичку стабилност која је предуслов за неометани економски напредак, као и да је дошла до тачке у којој политика више не може да угрози процес реформи.

Вучић је у интервјуу за Националну пословну ревију, коју издају Економски институт из Београда и Привредна комора Србије, рекао да је мерама фискалне консолидације, које нису биле лаке, нити су завршене, обезбеђен буџетски дефицит мањи од оног који су предвиђали ММФ и Светска банка.

Он је навео да Србија, први пут у модерној историји, има сређене јавне финансије, које представљају солидну основу за покретање новог развојног циклуса и чијим су реформама створени услови за економски и привредни развој и бољи живот за грађане.

Премијер је поновио да ће ова година бити прва након готово три деценије у којој неће бити ребаланса буџета, те да ће земља имати привредни раст од око 1 одсто.

Нема раста цена, при чему наплата акциза и ПДВ-а иде веома добро, а сива економија је драстично смањена, рекао је Вучић, додајући да је дефицит републичког буџета најнижи годинама уназад.

Говорећи о раду државних фирми, он је рекао да је више него задовољан пословањем Аеродрома "Никола Тесла" и "Ер Србије", као и чињеницом да Србијагас први пут не дугује ни динара Гаспрому, али и тиме што је ЕПС ушао у озбиљан пројекат корпоратизације.

Сматрам да је могуће извршити и даљу рационализацију и тиме подићи профитабилност и ефикасност, а Влада ће вршити притисак на сва предузећа у том смеру, рекао је Вучић, нагласивши да ће велики системи, попут Телекома, бити приватизовани само ако се пронађе добар стратешки партнер, спреман да плати реалну тржишну цену.

Вучић је, истичући да је пред Србијом реформа образовања, можда и најозбиљнија реформа након мера фискалне консолидације, рекао да се Србија за модел дуалног образовања определила јер се он примењује у великом броју европских земаља.

Ову реформу не могу да спроводе само Влада и Министарство просвете, већ нам је неопходна и помоћ домаћих привредника. Управо ће ово бити један од приоритета Владе у наредном периоду и ја ћу се лично ангажовати на томе, потврдио је премијер.

Он је, када је у питању незапосленост, нагласио да је тренд охрабрујући, односно да се месецима бележи мањи број незапослених него у претходном периоду.

Према његовој оцени, да би српско друштво постало успешно, оно мора да постане друштво предузетника.

Вучић је, осврнувши се и на стање у енергетици, истакао да Србија жели да избегне било коју врсту зависности у тој области, као и да је са потпредседником САД Џозефом Бајденом и представницима ЕУ разговарао о томе како најбрже да се изгради интерконектор према Бугарској.

Мислим да смо на прагу решења које ће за Србију бити најповољније. Такође, наставићемо коректну сарадњу и са нашим руским партнерима, рекао је Вучић.

Веома је важно, како је нагласио, да Гаспрому не дугујемо за текуће испоручене количине гаса, а досадашње дуговање од 60 милиона евра ићи ће из буџета Србијагаса.

Он је, коментаришући ситуацију у региону, рекао да верује да ће земље региона, упркос свим изазовима, доћи у прилику да се заједно појављују на трећим тржиштима, да ће конструисати заједнички енергетски систем и радити на великим инфраструктурним пројектима.

Вучић је оценио да је регионална сарадња огромна шанса за све и да ће због тога истрајавати на даљем развоју добросуседских односа, али и додао да Србија партнере тражи на свим странама света, од Берлина, преко Брисела и Москве, до Пекинга и Вашингтона.

Такође, он је поновио и да је утицај тајкуна на привредна дешавања у Србији мањи него раније, и истакао да ни по коју цену неће дозволити да "рекетирају" државу.

У Србији тајкуни више никада неће управљати државом, као што су то чинили у прошлости, закључио је премијер.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs