Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Интервјуи > Инвеститори из САД заинтересовани за улагања у Србију

Инвеститори из САД заинтересовани за улагања у Србију

Београд, 19. септембар 2015. године – Председник Владе Републике Србије Александар Вучић изјавио је да је углед Србије у Сједињеним Америчким Државама (САД) данас многоструко увећан, што је веома важно јер се све више америчких инвеститора интересује за улагање у нашу земљу.

Фото: РТВ "Пинк"

Вучић је, гостујући у јутарњем програму Телевизије "Пинк", указао на то да је од осам понуда за "Телеком Србија" чак пет стигло од компанија из САД.

Са некима ће за месец или два бити потписан уговор и они ће запослити, како је најавио, између 2.000 и 3.000 људи.  

Он је пренео да је посета САД била важна за Србију и да су се домаћини трудили да се српска делегација осећа добро, уважено и изузетно поштовано.  

Потпредседник САД Џозеф Бајден одлично познаје Србију и о њој говори са поштовањем, навео је премијер и додао да је та велика светска сила задовољна нашим економским реформама.

Према његовим речима, током тродневне посете Вашингтону вођени су разговори и о билатералним односима двеју земаља, европском путу Србије и отварању поглавља, али и о случају Битићи, чије је решавање наша обавеза.

Вучић је у том контексту истакао да је за питање евроинтеграција Србије добио подршку Бајдена, као и канцелара СР Немачке Ангеле Меркел, због чега верује у то да ће прва поглавља у преговорима са ЕУ бити отворена до краја године.

Србију, како је рекао, сада сви доживљавају као земљу која, иако није чланица ЕУ, боље штити европске вредности него неке друге земље чланице.

Истовремено, он је указао на то да ће ова година бити прва, након готово 30 година, у којој неће бити ребаланса буџета, уз напомену да Србија више није у рецесији, већ у плусу.

Фото: РТВ "Пинк"
Према његовим речима, упркос високим ценама челика и бакра на светском нивоу, што на домаћи БДП утиче преко пословања "Железаре Смедерево", Србија ће ове године имати привредни раст око један или изнад један одсто.

Тиме је, како је објаснио, отворена могућност да раст наредне године иде на преко два одсто, а 2017. на преко три одсто, што је прилика за динамичан и озбиљан раст и прави скок српске економије.

Дефицит републичког буџета износи 1,12 одсто, што је најнижи дефицит годинама уназад, али Влада има велике проблеме са задуживањем и трошењем у локалним самоуправама, прецизирао је премијер.

Србија је добила похвале од Међународног монетарног фонда (ММФ) и Светске банке током посете Вашингтону, пренео је он и навео да је са представницима ових институција разговарао и о повећању плата и пензија, које ће имати и позитивне ефекте, али је потребан опрез при доношењу те одлуке.

Према његовим речима, цене у Србији не расту и у наредном периоду неће бити озбиљнијих поскупљења, док ће гас појефтинити.

Премијер се на крају свог излагања осврнуо и на питање миграната, истичући да нема разлога за панику и да Србија неће подизати зидове, јер то није решење за избегличку кризу.

Кроз Србију је прошло 160.000 људи који су направили само три кривична дела, навео је он и изразио задовољство односом грађана Србије према избеглицама.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs