Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Интервјуи > Србија жели да приступи ЕУ до 2020. године

Србија жели да приступи ЕУ до 2020. године

Београд/Берлин, 12. септембар 2015. године – Председник Владе Републике Србије Александар Вучић изјавио је да лажни азиланти у Немачку не долазе да би тражили посао, већ ради новчане помоћи коју добијају у тој земљи.


Вучић је у интервјуу за немачки недељник "Шпигл" навео да је зато Немачкој изнео предлог да подносиоцима захтева за добијање азила из Србије дају мању новчану помоћ, како би се избегли лажни азиланти.

Према његовим речима, осмочлана породица, која поднесе захтев за добијање азила у Немачкој, добија приближно 900 евра помоћи, што је три пута више од просечне плате у Србији, а уз то добија бесплатну храну и нема никакве трошкове.

Ти људи не желе да раде како код нас, тако ни у Немачкој, и за то бивају од вас награђени са пуно новца, затим некада враћени у Србију, а за шест месеци поново покушавају да дођу у Немачку, објаснио је премијер и нагласио да је реч о лажним азилантима.

Вучић је поновио да наша земља жели да приступи ЕУ до 2020. године, и истакао да је будућност Србије у ЕУ, иако многи грађани осећају блискост са Русијом.

Међутим, када је реч о друштву у којем желе да живе, онда је јасно да би се четири петине одлучило за западни модел, указао је премијер.

Вучић је оценио да не би требало да буде проблема да Србија постане 29-та чланица ЕУ, ако испуни своје обавезе.

Он је, истовремено, указао на то да би до 2020. године, што се наше стране тиче, сва поглавља требало да буду закључена.

Ми већ сада не бисмо били најсиромашнија земља ЕУ. Наш приступ, који се ослања на финансијску дисциплину и строге мере штедње, доноси резултате. Ми бисмо већ сада са лакоћом испунили Мастришке критеријуме, а уједно наша привреда расте, нагласио је он.

Када је реч о Косову, премијер је истакао да поштује Устав Србије, али и да узима у обзир реалност.

Морамо разговарати са људима у Приштини, јер би у супротном дошли у ћорсокак. Формалности ми нису битне, поручио је он и потврдио да постоји притисак од стране ЕУ по питању Косова, али и да није реч о уценама.

Вучић је, говорећи о Немачкој, рекао да је популарност те земље у нашој држави вишеструко повећана.

На то сам поносан, јер претходно у историји нисмо никада стајали на истој страни. Уз то, 30.000 људи у Србији је, у међувремену, запослено у представништвима немачких фирми. То мења наш менталитет и радни морал, закључио је премијер.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs