Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Интервјуи > Отварање преговарачких поглавља са ЕУ до краја године

Отварање преговарачких поглавља са ЕУ до краја године

Београд, 11. септембар 2015. године – Председник Владе Републике Србије Александар Вучић изјавио је да ће наша држава увек имати снаге да се носи са проблемом избеглица, и поручио да Србија неће подизати зидове, већ ће преузети свој део одговорности.

Фото: РТС
Вучић је синоћ у интервјуу за Радио-телевизију Србије (РТС) истакао да је у нашу земљу у току јучерашњег дана ушло 5.540 избеглица, које, упркос киши и хладном времену, нису хтеле да оду у прихватни центар у Крњачи, јер имају своје руте и желе да се држе заједно.

Он је подсетио на то да су од 130.000 регистрованих избеглица које су прошле кроз Србију забележена само два кривична дела, истичући да су српски полицајац из Прешева Реџеп Арифи и мађарска камерманка Петра Ласло лице и наличје Европе.

Премијер је упутио молбу грађанима Србије да се према избеглицама понашају као и до сада, јер тиме неће ништа изгубити.

Према његовим речима, наша земља није обухваћена квотама које ЕУ жели да уведе за расподелу избеглица, али је спремна да преузме свој део одговорности.

Србија је захвална Унији за 60 милиона евра помоћи након прошлогодишњих поплава, као и Уједињеним Арапским Емиратима (УАЕ) за 20 милиона евра, али се не сме бити захвалан само када нам је новац потребан, а не учествовати у солидарности када то не одговара, поручио је Вучић.

Он је поновио да ће се Србија понашати одговорно као да је члан ЕУ, што поједине земље веома поштују, уз напомену да се у то уверио током посете Немачкој, где је популарност Србије значајно порасла.

Канцелар СР Немачке Ангела Меркел је лепо говорила о нашој земљи и задовољна је нашим понашањем, пренео је премијер и поручио да Србија, када је реч о лажним азилантима, неће изгубити статус земље сигурног порекла.

Нема политичких прогона из Србије, тако да је немогуће добити политички азил. Реч је о економском аспекту и зато смо тражили да се та пракса заустави, објаснио је Вучић.  

Он је, када је у питању отварање поглавља у преговорима Србије и ЕУ, рекао да ће Немачка одржати дату реч, и прецизирао да то значи отварање два поглавља до краја године.

Фото: РТС

Према његовим речима, Србија постаје озбиљна и одговорна земља, једина држава у југоисточној Европи која је уз тешке мере кренула напред и није прихватила политику лаких решења.

У години након катастрофалних поплава фискални дефицит је спуштен на 1,12 одсто, што је готово невероватно, указао је он и додао да је оно што ради Влада Србије у финансијском смислу без грешака и минуса, иако плаћамо огромне камате.

Истовремено, он је подсетио на то да дуг Србије износи 72 одсто БДП-а, уз напомену да тај број не би био толики да наша земља није много изгубила због компликованог односа долара и евра.

Дуг Србије, како је нагласио, неће прећи 78 одсто, а једно од предузећа која ће допринети расту БДП-а јесте "Железара Смедерево", која је смањила губитке на минимум, а ускоро ће бити пуштена у рад и висока пећ.

Према његовим речима, криза на кинеској берзи утицала је не само на Србију, већ и на земље које су попут САД и Бразила другачије пројектовале свој раст.

Држава на свом рачуну има нешто више од 296 милиона евра, 627 милиона долара и 16 милијарди динара, што заједно износи приближно 1,05 милијарди евра, а то значи да Србија нема проблем с ликвидношћу, истакао је Вучић.

Србија ће, како је предочио, захваљујући стабилности и мерама Владе, наредне године имати привредни раст од два одсто, дефицит низак као сада, а имаће прилику да буде најуспешнија 2017. године, када ће раст ићи на три одсто.

Поред тога, премијер је најавио да ће Србија наставити да води политику економске и политичке сарадње, с обзиром на то да је нашој земљи потребна, пре свега, стабилност у региону.

У том контексту, Вучић је указао на резолуцију о геноциду у Сребреници која није прошла у Савету безбедности УН, што, како је додао, није наша победа, али први пут није била ни наш пораз.

Према његовим речима, да је тај документ изгласан у Савету безбедности, Срби би били једини у свету који су геноцид починили по резолуцији УН.

Србија ће, како је поновио, наставити да се залаже за политику сарадње и улагање у будућност, и због економије ће увек разговарати и са највишим представницима Хрватске.

Вучић, који 15. септембра путује у Вашингтон, прецизирао је да ће се током те посете састати са потпредседником САД Џозефом Бајденом и генералним директором Међународног монетарног фонда (ММФ) Кристин Лагард.

Он је уједно исказао захвалност грађанима Србије на томе што су веровали да је могуће да кренемо напред, истичући да ће бити повећања плата и пензија у јавном сектору, док ће у приватном бити много више запослених.

Премијер је изнео уверење да наша земља, ако будемо радили вредније и себе мењали, може бити једна од успешнијих држава у Европи.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs