Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Интервјуи > Усвајање Правилника о оцењивању у средњој школи

Усвајање Правилника о оцењивању у средњој школи

Београд, 30. август 2015. године – Министар просвете, науке и технолошког развоја у Влади Републике Србије Срђан Вербић најавио је промену оцењивања у средњим школама, формирање регистра ученика и студената и рационализацију броја запослених на факултетима.

Фото: Танјуг

Вербић је у интервјуу за данашње издање дневног листа "Политика" рекао да ће се на заседању Скупштине Србије у септембру наћи и предлог закона о научно-истраживачкој делатности.

Сређујемо ствари које годинама нису дотакнуте, као што је, на пример, Правилник о оцењивању у средњој школи, који је у завршној фази и биће објављен првих дана септембра, истакао је министар.

Он је објаснио да ће се новим правилником значајно другачије вредновати не само рад на часу, већ и дисциплина и изостанци са часова, уз оцену да ће то бити добар алат у рукама наставника за квалитетније оцењивање.

Друга ствар, како је додао, јесте Правилник о упису у средње школе, којим се уводи праг знања за четворогодишње средње школе, који ће бити 50 поена.

Вербић је рекао да ће ускоро на сајту ресорног министарства бити објављена и база докторских дисертација, да ће до краја септембра јавност бити упозната са Стратегијом научно-истраживачког развоја Србије, а до краја године и са новим Националним оквиром квалификација.

Он је, на питање када ће бити завршен посао око технолошког вишка у просвети, навео да ће бити два круга прављења листа и да ће из тог разлога бити потребан сигурно и читав септембар.

Према његовим речима, да нема другог круга, међу технолошким вишковима било би превише младих, што никоме није у интересу, а и синдикати и директори су свесни те опасности.

Након првог круга, питаћемо све запослене ко жели добровољно да оде. Потом ћемо направити други круг, како би се на листама нашли као вишкови управо ти људи који се пријаве, а да задржимо, ако је икако могуће, млађе кадрове, објаснио је министар.

На питање колики је број људи технолошки вишак, Вербић је одговорио да их је више него што држава може да понуди отпремнина.

Не можемо да допустимо да оду наставници који су једини за поједини предмет. По закону, ако неко узме отпремнину, то радно место се затвара. У договору са синдикатима и директорима пронаћи ћемо начин да сви буду задовољни, поручио је он.

Вербић је рекао и да ће у високом образовању бити спроведена рационализација и да ће свим деканима бити послат захтев да у складу са Законом о максималном броју запослених утврде тај број за сваки факултет.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs