Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Интервјуи > Србија очекује постизање договора о ЗСО

Србија очекује постизање договора о ЗСО

Београд/Брисел, 25. август 2015. године – Председник Владе Републике Србије Александар Вучић изразио је данас уверење да ће на данашњој рунди дијалога Београда и Приштине бити постигнут договор о Заједници српских општина (ЗСО), што истовремено представља спровођење Бриселског споразума.

Фото: Танјуг

Вучић је у интервјуу за бечки дневник "Стандард" истакао да је то веома важно за српску заједницу на Космету, за напредак у дијалогу са Приштином, као и за целокупну атмосферу на западном Балкану.

Према његовим речима, након овог споразума биће могуће наставити са другим темама, међу којима је и слободан проток људи, робе и капитала.

Надам се да ћемо и друге теме, као што су телекомуникације, енергетика и мост у Косовској Митровици моћи да решимо, што би донело више стабилности читавом региону, нагласио је премијер.

Он је, говорећи о томе да ли ће ЗСО имати извршна овлашћења, истакао да је неопходно направити компромисе, односно учинити уступке.

Обе стране то морају чинити и у будућности, и мислим да се ради и о новој атмосфери јер нема више конкуренције као што је то било раније, поручио је Вучић.

Он је, на констатацију да ће на Самиту о западном Балкану у Бечу бити изнета конкретнија иницијатива за размену младих на Балкану, подсетио на то да су житељи региона деценијама, скоро вековима, имали веома лош став једни према другима.

Вучић је указао и на то да је последњи састанак председника влада Србије и Албаније, пре његовог овогодишњег сусрета са премијером Албаније Едијем Рамом, одржан 1946. године у Београду.

То је скоро седам деценија паузе, али се састанци сада одржавају на свака два до три месеца, и на њима се разговара веома отворено, истакао је премијер.

Мислим да делимо многа мишљења и да можемо да побољшамо заједничку будућност, оценио је он и додао да је главна идеја била да сви, а пре свега млади, треба да превазиђу предрасуде.

Вучић је указао на то да је етнички национализам на Балкану и даље снажан, али да може да се превазиђе већом одговорношћу за добробит наших људи, што би било велико достигнуће како за Албанце, тако и за све друге народе, али и добар пример како ствари у будућности могу да функционишу.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs