Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Интервјуи > Циљ самита у Бечу политичка и привредна стабилност региона

Циљ самита у Бечу политичка и привредна стабилност региона

Београд/Берлин, 25. август 2015. године – Председник Владе Републике Србије Александар Вучић истакао је данас да најважнији циљ свих учесника предстојећег самита о западном Балкану у Бечу треба да буде политичка и привредна стабилност региона.


Вучић је у интервјуу за немачки привредни дневник ''Ханделсблат'' указао на то да је за постизање тог циља Србији и другим земљама региона потребна политичка подршка, и поручио да је за земље западног Балкана важно да се поново врате на пут раста.

Он је истакао да ниједна влада земаља ЕУ не поклања толико пажње региону као што то чини Влада у Берлину, а посебно канцелар Немачке Ангела Меркел.

Према његовим речима, Београд посећује управо највише министара из Немачке, при чему је Србија захвална на великој подршци те земље и канцелара Ангеле Меркел.

Премијер је, говорећи о проблему миграната који преко територије Србије покушавају да се домогну западне Европе, указао на потребу европског решења тог проблема.

Србија по том питању реагује озбиљно и одговорно, поновио је он и истакао да су мигранти задовољни односом према њима у нашој земљи.

До сада није било ниједног инцидента, навео је Вучић, али и нагласио да Србија не може да реши тај проблем, на чему морају веома тесно да сарађују сви у Европи.

Премијер је подсетио на то да се у Београду гради прихватни центар за пријем приближно 1.000 миграната, да постоји центар у јужној Србији, као и да се гради и један нови у северној Србији.

Зима долази, и морамо што је пре могуће избеглицама понудити боље услове, истакао је Вучић и напоменуо да велики број миграната први пут буде регистрован тек када стигне у Србију.

Они из Грчке, преко Македоније, долазе до нас без икаквих папира, указао је он и поновио да подизање ограде на граници са Мађарском неће зауставити талас избеглица.

И поред добрих односа Београда и Будимпеште, о том питању нема сагласности између две земље, поручио је председник Владе Србије.

Према његовој оцени, подизање жице не може решити ниједан једини проблем у Европи јер ће мигранти једноставно наћи други пут ка западној Европи, при чему подизање жице у Мађарској подсећа, на жалост, на прошлост у источној Европи.

Вучић је, говорећи о људима са западног Балкана који покушавају да добију азил у Немачкој, навео да је ту првенствено реч о Ромима, и истакао да би тај проблем био брзо решен уколико би им Немачка смањила финансијску помоћ.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs