Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Интервјуи > Србија тежи моделу друштва који влада у ЕУ

Србија тежи моделу друштва који влада у ЕУ

Београд, 10. август 2015. године – Председник Владе Републике Србије Александар Вучић поновио је да је посао Владе да створи бољи економски амбијент и основне услове везане за владавину права, и оценио да ће Србија, уколико настави да ради као до сада, постати стабилна земља, која неће бити најсиромашнија у ЕУ.

Вучић је у интервјуу за немачки лист "Фокус-мани" ("Focus -money"), који је пренет у данашњем издању дневног листа "Блиц", истакао да Србија, више него било ком другом, тежи моделу друштва који влада у ЕУ, а који подразумева демократију по западном узору, тржишну привреду и правну државу.

Убеђени смо да су ове вредности за Србију прави пут у будућност. Али, за нас то пре свега значи да се у једном таквом друштву заиста можете осећати слободно, поручио је премијер.

Србија се на европском путу, како је додао, брине само за ствари на које може да утиче и не зависи само од ње када ће постати део Уније.

Вучић је у интервјуу, на тему сличности и разлика између Србије и Грчке у решавању кризе која је погодила обе земље, истакао да је разлика данас у томе што Србија одлучно иде потпуно другачијим путем него Грчка како би савладала кризу.

Он је истакао да је Србија једина земља у југоисточној Европи која је створила предуслове за консолидацију буџета и обнову привреде.

Смањили смо пензије и плате у јавном сектору за 10 одсто, усвојили модерне законе којима се ствара флексибилно тржиште рада. Имамо нове законе о приватизацији, стечају, нове законе за инвестиције, нагласио је премијер.

Али, најважнија промена јесте она у главама људи. Почели смо да мењамо менталитет и идемо у новом правцу. Да бисмо то постигли, прво смо морали да прихватимо да је у прошлости много тога погрешно рађено, поручио је председник Владе Србије.

То је, како је истакао, била болна, али апсолутно неопходна спознаја, јер без признања да смо грешили, нема промене на боље.

Према његовим речима, морали смо да схватимо да треба да будемо вреднији, да радимо напорније и ангажованије ако хоћемо да достигнемо циљеве.

Вучић је оценио да Србија има и веће проблеме од Грчке, при чему је највећи недостатак предузетничког духа.

У Грчкој тај дух не недостаје, али код Срба он је нестао у 60-им и 70-им годинама прошлог века. Ми га сада поново развијамо. У Грчкој су, додуше, јавни дугови виши у апсолутним цифрама, док су структурни проблеми већи у Србији, указао је премијер.

Он је, на констатацију листа да је један од узрока банкрота Грчке гломазни јавни сектор и да у Србији 10 одсто радно способног становништва ради у јавном сектору, рекао да тај сектор треба смањити на здрав начин.

Вучић је, када је реч о пензионом систему, који је у Грчкој један од узрока кризе, навео да Србија има више од 1,7 милиона пензионера, при чему просечна пензија износи 212 евра.

То није много, али је више него у државама чланицама ЕУ, Румунији и Бугарској. Запослени плаћају доприносе, али то покрива 52 одсто пензија које исплаћујемо, док остатак иде из буџета. До краја године хоћемо да повећамо пензије за један или два одсто. И овде смо увели реформе, жене су одлазиле у пензију са 60 година, а ми смо ту границу повећали на 65 година, нагласио је премијер.

Ако хоћете да пребродите економску кризу ових размера, онда нема лаганог и угодног пута, већ само тешког и доследног. Уверени смо да је само тако могућ стварни и трајни успех, закључио је Вучић.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs