Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Интервјуи > Проблеме из прошлости у региону решавати дијалогом

Проблеме из прошлости у региону решавати дијалогом

Београд/Берлин, 28. јул 2015. године – Председник Владе Републике Србије Александар Вучић изјавио је да је уложио пуно времена и политичких идеја да би креирао миран политички амбијент у региону, и истакао да је Србија инцидент на комеморацији у Сребреници искористила да би побољшала односе са БиХ.


Вучић је у интервјуу за лист "Зидојче цајтунг" током посете Баварској истакао да Срби разумеју да су људи у Босни неизрециво патили, и додао да данас 90 одсто Срба први пут признаје да су неки њихови сународници починили ужасне злочине током ратова 90-их година.

Он је, осврћући се на напад којем је био изложен током комеморативног скупа у Сребреници, истакао да није желео да откаже одлазак, иако је било назнака да би тако нешто могло да се догоди.

Премијер је поновио да то није била пријатна ситуација, да се поклонио жртвама, али да није устукнуо пред каменицама, и да после тог догађаја није користио тешке речи, већ је позвао Председништво БиХ у Београд.

Ми смо тај тежак инцидент користили да бисмо побољшали наше односе, поручио је Вучић и поновио да најоштрије осуђује оно што се догодило пре 20 година.

Проблеми се не смеју на сваку годишњицу распламсавати, већ се мора разговарати, указао је он и истакао да верује да је могуће мењати досадашње представе и не приказивати се стално као жртва.

Када је реч о најављеном референдуму у Републици Српској, Вучић је навео да није сигуран да ли ће до њега доћи, уз подсећање на то да је у име Србије упутио молбу представницима РС да размисле о тој идеји и да би било корисно да се тај референдум избегне.

Премијер је поновио да је, према Уставу Србије, Косово део Србије, али да косовски Албанци то виде другачије и верују да је Косово независна држава.

Србија је, међутим, како је истакао, већ учинила пуно уступака, а грађани Србије не би прихватили да признају Косово као независну државу.

Према његовим речима, Србија чини све што је у њеној моћи да би се ситуација смирила, косовски Срби су део владе и политичког живота Косова, а Косово неће бити извор неке веће нестабилности, између осталог, и због тога што је Србија изградила добре односе са Албанијом.

Вучић је подсетио и на то да је Србија, за разлику од највећег броја земаља у региону, спровела веома тешке мере штедње, при чему су немачке инвестиције биле од велике помоћи да наша земља постане стабилнија.

Србији су, међутим, и даље потребне европске инвестиције, нагласио је он и поновио да је стратешки циљ Србије да постане део ЕУ, што је отворено рекао и пред председником Русије.

С друге стране, како је истакао, Србија жели да одржи традиционално добре контакте са Русијом.

Вучић је, на питање како је дошло до тога да тако велики број људи из Србије тражи азил у Немачкој, рекао да то нису подносиоци захтева за азил, већ људи који само желе немачки новац.

Ми дајемо све од себе да се овде поправи животни стандард. За то нам је, такође, потребна немачка подршка. Ми важимо за земљу сигурног порекла. Највећи број људи који су напустили Србију су Роми, указао је премијер.

Он је, када је реч о мигрантима који долазе у Србију, навео податак да сваки дан буде регистровано њих 800 до 1.000, али да је њима Србија само транзитна земља.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs