Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Интервјуи > Рационализација јавног сектора у складу са утврђеним критеријумима

Рационализација јавног сектора у складу са утврђеним критеријумима

Београд, 27. јул 2015. године – Потпредседник Владе Републике Србије и министар државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички изјавила је да ће се Влада придржавати утврђених критеријума за смањивање броја запослених у јавном сектору у Србији.

Удовички је у изјави за данашње издање дневног листа "Вечерње новости" навела да је задатак Министарстава да помоћу тих критеријума одреди умањење броја запослених, и да онима који нису неопходни понуди социјални програм.

При томе ће се, како је истакла, водити рачуна о томе који су послови без којих се не може, као и о одређивању приоритета међу запосленима.

Она је указала на то да се процедура мора испоштовати како се не би десило да, као у случају претходних рационализација, суд људе враћа на посао, уз веће трошкове од оних који би постојали да су радили.

Ако упоредимо трошкове са другим земљама у транзицији, како је додала, њихова маса у односу на БДП код нас је виша у здравству, правосуђу, полицији и одбрани.

У просвети смо на просеку, а у свим осталим ресорима испод просека. Имамо мало запослених на заштити животне средине. Вишкова има свуда, али постоји мањак одређених кадрова, као и неравномерна територијална распоређеност, навела је Удовички.

Према њеним речима, највише вишкова је у административном помоћном особљу, али то не значи да је администрација предимензионирана. Њој недостају аналитички капацитети, кадрови потребни за процес ЕУ интеграција, стратези за планирање и инспекцијски надзор.

Она је потврдила да је спреман новац за отпремнине за оне који ће остати без посла, као и за редован одлазак у пензију, и прецизирала да је реч о износу од 5,5 милијарди динара, уз додатна средства за здравство.

Удовички је навела и да ће усвајањем закона о максималном броју запослених бити створени услови за то да се од почетка 2016. године стави ван снаге Уредба о забрани запошљавања, која, нарочито на на локалу, прави проблем око ангажовања неопходних кадрова.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs