Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Интервјуи > Србија и САД за очување мира и стабилности у региону

Србија и САД за очување мира и стабилности у региону

Београд/Вашингтон, 4. јун 2015. године – Председник Владе Републике Србије Александар Вучић оценио је синоћ у Вашингтону да су уз подршку Сједињених Америчких Држава (САД) многе ствари неупоредиво лакше и да је та земља веома важна за економски напредак Србије и њену политичку будућност.

Фото: РТС

Вучић је, у интервјуу за Радио-телевизију Србије (РТС), подсетио на то да се у Белој кући састао са саветником председника САД за националну безбедност Сузан Рајс, која је изразила веома високо мишљење о економским и политичким реформама у Србији и њиховом утицају на очување политичке стабилности у земљи и читавом региону.

Имали смо добар, користан и одговоран разговор о будућности Србије и њеном европском путу, навео је он и изразио уверење да смо до сада много тога доброг урадили у Вашингтону.

Према његовој оцени, сигнал из Вашингтона Европској унији биће сигнал подршке Србији за отварање првих преговарачких поглавља.

На састанку је било речи и о односима које Србија има у региону са Албанијом, Босном и Херцеговином (БиХ), Хрватском, Републиком Српском, а пренео сам и резултате посета Сарајеву и Тирани, навео је Вучић.

Он је истакао чврсту опредељеност Србије да утиче на очување мира и стабилности у региону, будући да је то једини пут напретка за све земље западног Балкана.

Према његовим речима, у наредних годину дана биће великих изазова за све земље региона због тешке економске ситуације и бројних политичких проблема са којима се суочавају.

Али, како је додао, у свему томе морамо да сачувамо мир и пуну стабилност, што је приоритетни задатак Србије и оно што САД и те како подржавају.

Вучић је пренео да је изнео недвосмислен став Србије о поштовању територијалног интегритета и суверенитета БиХ и очувању Републике Српске као ентитета у оквиру БиХ.

Он је објаснио да је на састанку са Рајс било речи и о Македонији, уз напомену да је веома задовољан и поносан на чињеницу да Србија ни на који начин није утицала на стварање или продубљивање кризе у тој земљи.

Србија, како је додао, Македонију сматра пријатељским суседом и увек ће имати такав однос, што значи да ни на који начин не жели да се меша у унутрашње ствари те земље.

Према његовим речима, у разговору са саветником председника САД за националну безбедност било је речи и о неопходности да Србија диверзификује изворе снабдевања гасом.

Вучић је нагласио да је нашој земљи потребно да диверзификује снабдевање гасом из различитих извора, због чега је, како је додао, упознао Рајс са посетом Азербејџану, односима са Русијом и могућности да у будућности Србија допрема гас са Крка.

Мој посао као премијера Србије јесте да обезбедим довољно гаса 2019. и 2020. године. Надам се да ћемо имати доста подршке од САД, не само у вези са нашим путем у ЕУ, већ и у погледу гасне диверзификације за Србију и Балкан, поручио је он.

Вучић је подсетио на то да је имао сусрете и са замеником помоћника државног секретара САД за европска и евроазијска питања Хојтом Јиом, као и са специјалним изаслаником Стејт департмента за међународне послове енергетике Амосом Хохштајном.

Поред тога, како је додао, током посете Вашингтону предвиђени су састанци са помоћником државног секретара САД задуженим за односе са Европом и Евроазијом Викторијом Нуланд, као и са замеником државног секретара Тонијем Блинкеном.

Он је, истичући да ће се срести и са албанским лобистом конгресменом Елиотом Енгелом, указао на важност разговора са онима који мисле другачије.

Мислим да је и Енгел, који је био један од коаутора резолуције за случај Битићи, задовољан тиме што ћемо имати прилику да разговарамо и да ће након тога имати другачију слику о Србији, навео је премијер Србије.

Вучић је указао на то да САД веома поштују економске мере у Србији и ниво фискалног дефицита који је постигнут у првој половини године, што нам на Западу доноси огроман кредибилитет и много већу подршку него што смо је икада имали.

Он је, такође, подсетио на то да се на Капитол хилу састао и са председавајућим Сенатском комитету за оружане снаге сенатором Џоном Мекејном, са којим је разговарао о безбедносној ситуацији у региону и европском путу Србије.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs